Otryggheten i Järva ett demokratiproblem

Nya rapporten Folkets Husbys trygghetsundersökning 2020 – utsatthet och gemenskap i Järva bygger på en enkät till 715 boende i Stockholmsförorterna Hjulsta, Tenta, Rinkeby, Akalla, Husby och Kista.

Frågorna rör olika aspekter av otrygghet, oro och utsatthet och har formulerats av forskarna Leandro Schlarek Mulinari och Sima Wolgast som tagit fram rapporten i samarbete med Folkets Husby. Utgångspunkten är en bred förståelse av begreppen och deras inverkan på människors livsvillkor.

Resultaten i korthet:

  • 85 procent trivs i sin stadsdel.

  • 82 procent är kritiska till traditionella mediers rapportering om sitt bostadsområde.

  • 25 procent av kvinnorna och 11 procent av männen uppger att de under senaste året sökt hjälp för sitt psykiska mående.

  • Av de svarande med bakgrund i Norden, Afrika söder om Sahara samt Syd- och Centralamerika uppger 13–14 procent att de utsatts för brott i form av fysiskt våld eller hot om våld de senaste tolv månaderna, jämfört med 21-23 procent av svarande med bakgrund i Asien, övriga Europa samt Mellanöstern och Nordafrika är 21–23 procent.

  • 31 procent av kvinnorna och 23 procent av männen uppger att de avstår från att gå ut på kvällen av rädsla för brott.

  • 55 procent uppger att de känner någon i sitt bostadsområde som har förlorat sitt liv genom dödligt våld.

  • 57 procent uppger att de utsatts för rasism och diskriminering de senaste tolv månaderna.

  • 66 procent av männen och 26 procent av kvinnorna uppger att de stoppats och kontrollerats av polis de senaste tolv månaderna.

  • 26 procent av de som har bakgrund i Norden uppger att polisen utsatt dem för kränkande behandling eller använt oproportionerligt våld vid något tillfälle. Motsvarande siffra bland de med bakgrund i övriga Europa, Syd- och Centralamerika samt Asien är 31–37 procent och 52 procent respektive 54 procent bland de med bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika samt Afrika söder om Sahara.

”Hur ska detta tolkas? Ur ett demokratiperspektiv är siffrorna alarmerande. Vår tolkning är att den repressiva utvecklingen behöver brytas. Ett ensidigt fokus på polisiära lösningar på många av de samhälleliga problem som finns i Järva driver samhället i fel riktning”, skriver Leandro Schlarek Mulinari, Sima Wolgast och Hedvig Wiezell, verksamhetschef Folkets Husby, i en artikel i Dagens arena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV