Över 100 000 civila dödade och skadade på tio år i Afghanistan

Parterna i konflikten i Afghanistan dödade och skadade över 10 000 civila under 2019, enligt en ny FN-rapport. Det innebär ”fortsatt rekordhöga nivåer av skador på civila” med siffror som överstiger 10 000 för sjätte året i rad. Samtidigt innebär det en minskning med 5 procent 2019 som enligt FN-missionen i landet beror på minskad aktivitet från den islamistiska terrorgruppen ISIL-KP. Detta medan de civila förlusterna orsakade av talibaner och internationella militärstyrkor ökat.

Rapporten dokumenterar 3 403 dödade och 6 989 skadade, och konstaterar att merparten av morden begåtts av grupper som strider mot regeringen. Därmed har över 100 000 civila dödats eller skadats sedan krigets konsekvenser började dokumenteras systematiskt för över tio år sedan. En dyster milstolpe, enligt Tadamichi Yamamoto, som leder FN:s mission i Afghanistan:

– Nästan ingen civil person i Afghanistan har undkommit att personligen påverkas på något sätt av det pågående våldet. Det är absolut nödvändigt att alla parter tar tillfället att stoppa striderna, eftersom freden borde ha varit ett faktum för länge sedan. Civila liv måste skyddas och ansträngningar för fred är på väg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV