Polisingripanden präglade av rasism i Europa

Polisens insatser för att upprätthålla europeiska länders karantän har drabbat etniska minoriteter och marginaliserade grupper oproportionerligt. Det framgår av nya Amnestyrapporten Policing the pandemic – human rights violations in the enforcement of covid-19 measures in Europe.

Rapporten omfattar tolv länder i Europa och visar att dessa grupper oproportionerligt utsatts för såväl våld och diskriminerande identitetskontroller som påtvingad karantän och böter. Amnesty kopplar resultaten till institutionell rasism inom polisen, och de frågor som väckts av pågående Black lives matter-protester:

”Polisvåld och oro över institutionell rasism är inget nytt, men covid-19-pandemin och tvångsåtgärder för att genomföra karantän har avslöjat utbredningen. De tredubbla hoten om diskriminering, olaglig våldsanvändning och straffriheten för poliser måste hanteras akut i Europa.”

Amnesty international har ett bevislaboratorium som har verifierat 34 videor från olika delar av Europa som visar hur polis tillgriper övervåld, många gånger när inget våld alls var motiverat.

Amnesty lyfter också att London-polisens användning av den kritiserade metoden ”stop and frisk” ökade med 22 procent mellan mars och april 2020, och andelen svarta människor som stoppades ökade med nästan en tredjedel. Uppgifterna finns tillgängliga då Storbritannien är ett av få europeiska länder som samlar in etniskt uppdelad statistik om brottsbekämpning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV