Preem lägger ner expansionsplaner i Lysekil

Preems styrelse drar tillbaka ansökan om miljötillstånd för att expandera oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil. Beskedet kommer efter omfattande protester, men motiveras av styrelsen med kommersiella argument. Resurserna som frigörs ska enligt Magnus Heimburg, nytillträdd vd för Preem användas till att accelerera den förnybara produktionen.

Det som inte längre anses ekonomiskt försvarbart är det kostsamma ROCC-projektet, vars huvudsyfte var att minska produktionen av svavelrik tjockolja till förmån för produkter med låg svavelhalt, som diesel och bensin.

– Att avveckla ROCC-projektet är ett kommersiellt beslut som baseras på en sammanvägning av projektets lönsamhet och tekniska genomförbarhet. Beslutet att avveckla projektet gör även tillståndsansökan från 2016 inaktuell, säger Heimburg.

”Vilken enorm seger för klimatet och miljörörelsen”, skriver Greta Thunberg, klimataktivisten som startade den globala skolstrejkrörelsen Fridays for future, på Twitter. Hon skriver också att en utbyggnad hade gjort det omöjligt för Sverige att leva upp till Parisavtalet.

Regeringen behöver i och med måndagens besked inte längre ta ställning i frågan där Miljöpartiet haft en tydligare uppfattning än Socialdemokraterna. Annika Hirvonen Falk (MP) välkomnar beslutet i ett videoinlägg på sin Facebooksida.

Greenpeace genomförde flera aktioner under augusti tillsammans med nätverket Stoppa Preemraff för att pressa regeringen att stoppa expansionen och kallar beskedet ”en vinst för klimatet, demokratin, miljörörelsen och allas vår framtid”:

– Det här är ett välkommet besked, det är en seger för demokratin och för den hållbara framtiden. Det hade varit helt orimligt att expandera fossil verksamhet i det klimatnödläge som vi befinner oss i, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV