Nyheter

Queer filmfestival med fokus på Mellanöstern och Nordafrika

Kulturhuset Shako Mako lanserar den första queera filmfestivalen i Sverige med fokus på Mellanöstern och Nordafrika, rapporterar Sydsvenskan som intervjuat producenten Ansar Bakir:

– Filmfestivalen lyfter röster som sällan får ta plats. Filmskaparna från Mellanöstern och Nordafrika skildrar en värld som många tror sig veta någonting om.

Filmfestivalen är ett samarbete med Hypnos theatre och kvinnoorienterade filmkollektivet Habibi collective som pågår 18-24 maj online på grund av coronakrisen. De sex filmskaparna som medverkar har rötter från Iran, Irak, Libanon och Tunisien, varav flera tilldelats prestigefyllda priser. Förhoppningen är bland annat att onlinefilmfestivalen ska bredda det queerhistoriska perspektivet.

– Människor sätter sig själva i en kuvös och konsumerar bara det som stryker en medhårs. Hittills har historier skrivits av en och samma penna, men någon gång tar bläcket slut. Det är dags att ge utrymme för fler och genom detta initiativ påminna oss själva om att queer-historier funnits långt innan medeltiden, säger Ansar Bakir till Sydsvenskan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV