En särskild utredare ska analysera Sverige möjligheter att ratificera ILO:s banbrytande konvention 190 om avskaffande av våld och trakasserier i arbetslivet, även kallad #metoo-konventionen.
Det var i samband med ILO:s 100-årsjubileum, på den internationella arbetskonferensen 2019 som konventionen antogs. Förutom våld och trakasserier i arbetslivet tar den sikte på våld i hemmet och dess konsekvenser i arbetslivet. Enligt den svenska ILO-kommittén behöver konventionens förhållande till svensk rätt en utförligare analys, vilket är syftet med utredningsuppdraget som nu kommer utformas av arbetsmarknadsdepartementet.
– Under #metoo-uppropen blev det tydligt att vi har mycket arbete kvar att göra för att få slut på våld och sexuella trakasserier inom arbetslivet. Därför var det viktigt att få denna ILO-konvention på plats eftersom den ger verktyg för att kunna åstadkomma förändring. Sverige var pådrivande för att konventionen skulle röstas igenom förra året. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till befintlig lagstiftning. Ingen ska behöva utstå en arbetsmiljö där våld eller trakasserier förekommer, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i ett pressmeddelande.