Regler kring underhållsstödet ska förtydligas

Den utredning som pågår kring reglerna för bostadsbidrag och underhållsstöd, får nu ett utökat uppdrag av regeringen. I huvudsak handlar det om att analysera hur barns trygghet och rättigheter kan tillgodoses inom ramen för de regleringar som rör underhållsstöd när särskilda skäl föreligger.

I uppdraget ingår även att utreda de rättsliga förutsättningarna för att underhållsstödet inte ska behöva prövas på nytt var sjätte månad när det redan har bedömts att det finns särskilda skäl. Utredaren ska också ta ställning till om tidsperioden för när särskilda skäl prövas bör förlängas.

– Utgångspunkten är att föräldrar själva ska komma överens om underhåll till barn. Men i de fall när det finns särskilda skäl, som exempelvis att det tidigare förekommit hot eller våld i relationen, måste det finnas undantag där staten tar ett större ansvar och lämnar underhållsstöd. Här behöver vi förtydliga regelverket, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

– Barns trygghet ska vara i fokus. Därför krävs att underhållsstödet fungerar tryggt och hållbart för föräldrarna, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Tilläggsuppdraget ska redovisas till Socialdepartementet senast den 10 juni 2020. Samtidigt förlängs utredningstiden för det ursprungliga uppdraget till den 1 mars 2021.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV