Nytt rekord i antal kvinnor som kandiderar till USA:s kongress

Återigen kandiderar rekordmånga kvinnor i valet till den amerikanska kongressen. Redan har 490 kvinnor registrerat sig som kandidater till representanthuset, jämfört med 476 vid mellanårsvalet 2018. Detta enligt Center for american women and politics (CAWP) vid Rutgers-universitetet, rapporterar Vox. Och i 14 delstater finns det fortfarande möjlighet att registrera sig så i slutänden kan det bli ännu fler.

– 2018, mitt under spänningen över ett rekordår för kvinnors kandidaturer, frågade vi oss ofta om det vi upplevde var en engångspeak driven av unika omständigheter eller om vi såg uppkomsten av det nya normala. Det här är ett tecken på att utvecklingen håller i sig, säger Debbie Walsh, föreståndare för CAWP, i ett uttalande.

Och medan det ökade antalet kandiderande kvinnor 2018 till stor del utgjordes av representanter för demokraterna i en reaktion mot presidenten Donald Trump, är det nu märkbart fler kvinnor även från republikanerna som kandiderar. Detta efter en minskning 2018 då republikanerna tidigare haft svårt att rekrytera kvinnor. Hittills har 195 republikanska kvinnor registrerat sig jämfört med 133 förra rekordet som sattes 2010.

Hur många av kandidaterna som sedan blir valda är en annan sak. En del av kvinnorna konkurrerar med varandra om posterna, och andra med ledamöter som enligt Vox bedöms sitta säkert i representanthuset. Men att döma av mellanårsvalet 2018, då rekordmånga kvinnor både kandiderade och vann, kan den stora könsobalansen i kongressen nu komma att påverkas ytterligare.

För närvarande utgör kvinnor omkring 23 procent av ledamöterna i representanthuset och 26 procent i senaten. Skillnaden mellan partierna är stor: av de demokratiska ledamöterna är andelen kvinnor 38 procent, jämfört med 8 procent av de republikanska.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV