Startsida - Nyheter

Ris och ros till regeringens globala hållbarhetsarbete

På flera områden motverkar den förda politiken Sveriges höga ambitioner för en hållbar global utveckling. Det visar en ny granskning som 28 civilsamhälleorganisationer gjort.

Ett exempel på motstridighet är Sveriges dubbla roller, dels som medlare i Jemen-konflikten, dels som exportör av vapen till parter i samma konflikt konstaterar Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen, en av de 28 organisationerna bakom granskningen.

– Att Sverige fortsätter exportera krigsmateriel till det brutala kriget i Jemen trots omfattande rapporter om krigsbrott och mänskligt lidande, och inte ställer sig bakom FN:s kärnvapenförbud, går tydligt emot ambitionerna om en rättvis och hållbar värld.

Det är en bred koalition av civilsamhällesorganisationer som vartannat år granskar i vilken mån politiska beslut på en rad områden bidrar till en hållbar global utveckling. Fler områden där hållbarhetsambitioner fått stå tillbaka för kortsiktiga intressen är migration, företagande och mänskliga rättigheter, fred och säkerhet, skatteflykt och jordbruk.

Både Sverige och EU har försvårat för människor att söka asyl, vilket går emot både behov och rättigheter. Regeringen får också underkänt för att i EU ha blockerat åtgärder för att motverka global skatteflykt. Så sent som i juni lämnade regeringen en proposition om genomförandet av hållbarhetsmålen i Agenda 2030 som betonar behovet av en samstämmig politik och föreslår hållbar utveckling som ett övergripande politiskt mål. Ett mål som de 28 civilsamhällesorganisationerna hoppas att riksdagen antar, liksom en ny handlingsplan för Agenda 2030.

De konstaterar att vissa framsteg gjorts, som exempelvis att antagandet av ILO:s rekommendation 205 för att stärka flyktingars och migranters grundläggande rättigheter i arbetslivet. Sveriges arbete globalt med en rättvis klimatomställning har också stärkts de senaste två åren, enligt Sofia Östmark, kanslichef på Union to Union.

– En rättvis omställning, med schysta jobb och social rättvisa, är nödvändig för en hållbar utveckling. Sverige har tagit viktiga steg i rätt riktning men vi ser gärna att regeringen lägger i en ännu högre växel de kommande åren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV