Rohingyakvinnor samtalar om vägar till frihet

Den 24 juli samlades ledande rohingyer, samtliga kvinnor, från olika delar av världen för att dela erfarenheter och kunskap vid ett webinarium, rapporterar IPS.

– Om vi tänker på revolutioner eller frihet eller tänker på andra vägar att frigöra oss själva från lidandets boja och att kallas ”den mest förföljda minoriteten på jorden”, måste kvinnor vara en del av det, säger Yasmin Ullah, ordförande för Rohingya human rights network.

Trots att kvinnor utgör över 52 procent av alla rohingyer som tvingats fly ses de enligt Ullah sällan som företrädare för folkgruppen. När rohingyakvinnor bjuds in att tala är det ofta bara kring särskilda teman, eller så är det samma kvinna som bjuds in hela tiden.

– Att inte ha en proportionerlig representation av våra röster i olika diskussioner vid olika möten är bara så orättvist, säger Yasmin Ullah, som menar att det skapar en begränsande berättelse där kvinnor endast ses som offer.

– Det är så viktigt att omvärlden ser att rohingyakvinnor är mer än en grupp lidande kvinnor, en grupp våldtagna kvinnor, ett gäng överlevare som inte vet något om världen utanför. Det finns så många föredömliga kvinnor där ute vars ord och idéer borde spridas, säger Ullah till IPS.

Osynliggörandet av kvinnor i den globala rörelsen kring rohingyers rättigheter började i Myanmar där kvinnor uppmuntras att stanna hemma för att undvika att utsättas för militärens våld. Militären är ökänd för att använda sexuellt våld mot rohingyakvinnor, enligt experter som en folkmordstaktik. Yasmin Ullah bekräftar detta och pekar på hur rohingyernas kultur såväl som könsroller påverkats som direkt konsekvens av militär strategi och propaganda. Våldet och rädslan att attackeras har lett till att rohingyakvinnor isoleras och att deras möjligheter till medverkan generellt i samhället minskar.

– Vi har så mycket mer att komma med, så mycket vi kan göra, särskilt när vi ges trygghet av staten, mänskliga rättigheter, utbildning, tillgång till vård, basala tjänster, säger Yasmin Ullah, och framhåller att webinariet är det första av många:

– Tiden är inne, för om vi väntar 20 till 30 år från nu skulle skadan redan vara skedd och det vore för sent för kvinnor att ens involveras i några av de här diskussionerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV