Coronapandemin slår hårt mot jordbrukande kvinnor

”Covid-19 har lämnat kvinnliga jordbrukare världen över skuldsatta och hungriga, samtidigt som de löper större risk att utsättas för våld, övergrepp och trakasserier. Många av dem har inte ens råd med utsäde inför kommande säsong.”

Det framgår av en ny rapport från kvinnorättsorganisationen Actionaid som bygger på intervjuer med 190 kvinnor inom jordbruket i 14 länder i Afrika och Asien som genomfördes i september och släpptes på världshungerdagen den 16 oktober.

Bland annat uppger två av tre av de intervjuade kvinnorna att de lider av direkt matbrist, och över hälften vittnar om att det könsbaserade våldet ökat under coronapandemin. Till saken hör att många av dem redan innan pandemin levde under svåra förhållanden som en följd av klimatkrisen, samtidigt som kvinnornas arbete ofta försörjer hela familjer.

Enligt Actionaid indikerar rapporten även att män i högre utsträckning tar pengar från sina fruar, samt att polisens trakasserier mot kvinnor och flickor ökar medan möjligheten att rapportera våldsfall till berörda myndigheter minskar. Organisationen bedriver arbete i 46 länder för att öka kvinnors deltagande i lokalt beslutsfattande så att de kan stärka sin rätt till mark och utsäde. Rapporten pekar på ett akut behov av ökade resurser och mer lokala insatser så att kvinnors behov och möjligheter till inflytande kan tillgodoses.

Rapporten i korthet:

  • 83 procent upplever minskade möjligheter till försörjning under pandemin på grund av stängda marknader och stigande priser.

  • 65 procent lider av direkt matbrist.

  • 55 procent uppger att deras obetalda hushållsarbete och vård av anhöriga i hemmet har ökat under pandemin.

  • Många kvinnor uppger att covid-restriktionerna påverkar tillgången till mat. De hoppar över måltider eller äter mindre portioner, så att andra familjemedlemmar kan äta.

  • 58 procent säger att även andra familjemedlemmar har tvingats avstå måltider som en följd av restriktionerna.

  • 52 procent vittnar om en ökning av könsbaserat våld.

De 14 länderna i rapporten är Bangladesh, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Gambia, Ghana, Kenya, Malawi, Nepal, Rwanda, Senegal, Tanzania, Uganda, Zambia och Zimbabwe.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV