Sacharovpriset till demokratisk opposition i Belarus

Sacharovpriset för tankefrihet som årligen utdelas av EU-parlamentet går detta år till den demokratiska oppositionen i Belarus. Det tillkännagav parlamentets talman David Sassoli på torsdagen, efter beslut av talmanskonferensen där Sassoli och ledarna för partigrupperna ingår.

– Jag vill gratulera representanterna för den demokratiska oppositionen i Belarus för deras mod, motståndskraft och beslutsamhet. De stod och står fortfarande starka inför en mycket mäktigare motståndare. Men de har någonting på sin sida som en brutal kraft aldrig kan besegra – och det är sanningen. Så mitt budskap till er, kära pristagare, är att förbli starka och inte ge upp er kamp. Vi står vid er sida, säger Sassoli.

På onsdagen antog EU-parlamentet nya rekommendationer där EU uppmanas att göra en övergripande översyn av sina förbindelser med Belarus.

Bland de nominerade fanns även miljöaktivister och urfolksledare från Honduras. Berta Cáceres, som mördades för sin framgångsrika kamp för att försvara lenca-folkets territorier, nominerades postumt. Guapinol-aktivisterna som protesterar mot en järnoxidgruva, har sedan nomineringen också drabbats av våldet och förtrycket i landet, något Sassoli tog upp i samband med torsdagens tillkännagivande.

– Jag skulle också vilja säga någonting om det nyligen begångna mordet på en av årets finalister, Arnold Joaquín Morazán Erazo, som tillhörde Guapinol-aktivisterna. Det är av största vikt att det tillsätts en trovärdig, oberoende och omedelbar utredning av fallet och att de ansvariga ställs till svars.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV