”Saudiarabien borde inte få stå värd för G20”

För sex år sedan började människorättsorganisationen Reprieve att dokumentera avrättningar i Saudiarabien. Förra året avrättades 184 personer, varav 88 saudiska medborgare, 90 utländska medborgare och 6 utan känd nationalitet – fler än vad som registrerats något år tidigare.

Avrättningarna annonseras officiellt av den saudiska nyhetsbyrån. Tre av de som avrättats var minderåriga när brotten de anklagats för begicks, och ytterligare tre minderåriga befinner sig just nu i akut risk att avrättas. Landets kronprins har sagt att regimen planerar att begränsa antalet avrättningar genom att begränsa antalet brottsrubriceringar som kan ge dödsstraff och inför alternativa straff. Istället fortsätter antalet att öka under hans styrelse. Hittills under 2020 har fyra personer redan avrättats.

– Det här är ännu en dyster milstolpe för Mohammed Bin Salmans Saudiarabien. Kungadömets härskare anser uppenbarligen att de har total straffrihet och kan trotsa internationell rätt när det passar dem. Ett land som torterar och avrättar barn borde ses som paria, inte förbereda sig att stå värd för nästa G20-möte, säger Maya Foa, chef för Reprieve i ett uttalande på hemsidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV