Sexualundervisning ska stärkas genom utbildning av lärare

Nya examensmål införs i all lärarutbildning från och med höstterminen 2021. Syftet är att säkerställa att blivande lärare får kompetens att undervisa om sex och relationer. Beslutet ingår i arbetet med att reformera lärarutbildningen enligt överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I grunden handlar det om att alla elever har rätt till bra undervisning om sex och relationer.

– Det är viktigt att unga får en samlad och riktig bild av sex och relationer. Jag vill att den kommer från skolan, inte från porren, och är jätteglad att vi nu fattar beslut, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning till Svenska dagbladet.

Redan när Skolinspektionen granskade sexualundervisningen 2018 stod det klart att många lärare behöver mer utbildning för att kunna undervisa i ämnet. Nuvarande lärarutbildning innehåller bara sexualkunskap för de som ska undervisa i årskurs 4-6. När de nya examensmålen träder i kraft blir ämnet obligatoriskt för alla.

– Det blir högskolorna och universiteten ihop med Skolverket som kommer besluta om hur det här ska utformas i lärarutbildningen och sedan implementeras i skolan. Det vi beslutar om nu är ett nytt examensmål, du kan inte gå ut som lärare utan att klara av att undervisa i detta, säger Ernkrans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV