De 25 fattigaste ländernas skulder avskrivs

Internationella valutafonden (IMF) avskriver skulder på sammanlagt 215 miljoner dollar för 25 medlemsländer, de flesta i Afrika. Detta för att resurserna ska kunna användas till att bekämpa coronapandemin, rapporterar Reuters.

– Det här ger våra fattigaste och mest sårbara medlemmar ett bidrag för att täcka sina skuldförpliktelser till IMF i sex månader under en inledande fas och kommer att hjälpa dem att kanalisera mer av sina knappa ekonomiska resurser till vitala medicinska och andra hjälpinsatser, säger IMF-chefen Kristalina Georgieva, som uppmanar givarländer att hjälpa till med att fylla på den katastroffond som möjliggör skuldavskrivningarna så att ytterligare stöd ska kunna ges under åtminstone två år.

Enligt Georgieva finns för närvarande 500 miljoner dollar i fonden, och åtaganden om ytterligare 185 miljoner från Storbritannien, 100 miljoner från Japan samt hemliga belopp från fler länder, bland dem Nederländerna och Kina. Målet är att den tillgängliga summan ska komma upp till 1,4 miljarder dollar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV