Slag mot pressfriheten på Filippinerna

Maria Ressa, journalist och medgrundare av nyhetssajten Rappler i Filippinerna, dömdes på måndagen för förtal på nätet. Rappler har nått internationell berömmelse för sin oberoende rapportering, bland annat om presidenten Rodrigo Dutertes brutala krig mot droger som skördat tusentals, särskilt fattiga, människors liv.

Åtal väcktes mot både Ressa och reportern Reynaldo Santos Jr efter polisanmälan från affärsmannen Wilfredo Keng. Rapplers avslöjade en rapport som kopplar honom till människohandel och knarksmuggling, vilket enligt Keng skadat hans rykte. Artikeln publicerades i maj 2012, vilket är fyra månader innan den lagstiftning som åtalet lutar sig mot trädde i kraft. Lagar kan inte tillämpas retroaktivt på Filippinerna, men enligt Kengs advokater blev artikeln åtalbar i och med att ett stavfel i artikeln rättades till 2014.

– Jag vädjar till filippinare som lyssnar att försvara era rättigheter. Tanken är att vi ska vara ett varnande exempel. Var inte rädda – om ni inte använder era rättigheter kommer ni att förlora dem, sade Maria Ressa i ett uttalande när domen meddelades.

Påföljden kan bli mellan sex månader och sex års fängelse. Både Ressa och Santos Jr kommer överklaga domarna, som fördöms av Svenska pen och en rad andra yttrande- och pressfrihetsförsvarare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV