Slöjförbudet i Skurup strider mot skollagen

I december fattade Skurups kommunfullmäktige beslut om att förbjuda elever och lärare att bära slöja i kommunens skolor. Då var det fem barn på Prästmosseskolan i Skurup som bar slöja. Nu är det fler än tjugo elever, enligt skolans rektor Mattias Liedholm.

Liedholm har tidigare offentligt konstaterat att förbudet är ogenomförbart, eftersom det strider mot skollagen. När han lade upp en TT-artikel med vägledning från Skolverket gällande slöjförbud på skolans Facebooksida blev han beordrad att ta bort den.

– Skolverket uttalade sig i en artikel om att slöjförbud inte var tillåtet. Eftersom det är av stort intresse här på skolan la jag ut det på vår sida. Men efter en stund hörde förvaltningskontoret av sig och ville att jag skulle ta bort det. Jag höll inte med, men blev till slut beordrad att ta bort det, säger Mattias Liedholm till SVT.

Ingen av de ansvariga tjänstemännen på kommunen har velat uttala sig men Lars Nyström (SD), vice ordförande i Skurups kommunstyrelse, säger i en intervju till SVT:

– Vi förväntar oss att rektorn följer de besluten som fattas i kommunen eftersom han är kommunanställd, det är ju en demokratiskt tillsatt kommunstyrelse vi har i Skurups kommun.

Matz Nilsson, förbundsordförande på Sveriges skolledarförbund, ser mycket allvarligt på att lokala skolpolitiker försöker sätta sig över nationella riktlinjer. De uttalanden som vissa utbildningspolitiker i Skurup gjort visar, enligt förbundet, på bristande kunskap om skollagen och skolans styrning. Förbundet framhåller också rektor inte kan jämställas med en kommunanställd, utan har sitt uppdrag direkt från staten och ska ”självfallet inte hindras i sin yrkesutövning”.

– Rektorn har handlat helt rätt som hänvisar till Skolverket som gör bedömningen att det inte är tillåtet med generella slöjförbund för elever på en skola. Det är oroande att antalet fall där lokalpolitiker ger sig in och felaktigt försöker styra rektor ökar, säger Matz Nilsson i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV