Patriarkalt förtryck grund för skydd i asylpolitiskt program

Permanenta uppehållstillstånd som huvudregel, amnesti åt alla ensamkommande som varit i Sverige under mer än ett år, SFI från dag ett och patriarkalt förtryck som skyddsgrund – det är fyra av de 28 förslag som Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS) lyfter i ett nytt asylpolitisk program som presenterades på torsdagen. Programmet utgår från en syn på invandring och flyktingmottagning som en överlag positiv kraft i samhället med en human och rättssäker asylpolitik som mål:

”Vi lever i en omvälvande tid. Den viruspandemi som går igenom världen påminner oss om att solidaritet och medmänsklighet är en helt nödvändig strategi för ett motståndskraftigt och trovärdigt samhällsbygge. Alla måste vara villiga att göra individuella uppoffringar för det gemensamma bästa. Samma solidaritet måste nu gå igen också i asylpolitiken.”

– Det är viktigt att den svenska asylpolitiken alltid vilar på vederhäftiga, humanistiska och väl underbyggda grunder. Alla förslagen kanske inte kan genomföras omedelbart, men texten ska ses som vårt konstruktiva bidrag till en pågående debatt som är i stort behov av att vitaliseras, säger Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV