Valresultatet har ännu inte bekräftats av Bolivias valmyndighet, men enligt preliminära siffror får Luis Arce, presidentkandidat för socialistiska Mas, drygt 52 procent av rösterna redan i första valomgången. Oron för det senaste dygnets militära mobilisering är stor.
Om de preliminära resultaten står sig blir Luis Arce, tidigare finansminister i Evo Morales regering, ny president i Bolivia redan efter första valomgången. Resultatet hade på måndagen ännu inte bekräftats av valmyndigheten. Högerkonservativa interimspresidenten Jeanine Áñez bad i ett tal om tålamod och uppmanade väljarna att ”invänta trovärdiga resultat”. Áñez tog makten i samband med den kupp som genomfördes efter anklagelser om valfusk i samband med valet 2019 och saknar legitimitet hos stora delar av befolkningen.
Med 52,4 procent av rösterna enligt de preliminära resultaten är avståndet mellan Arce och motkandidaterna stort. Närmast efter finns mittenkandidaten Carlos Mesa med 31,5 procent av rösterna. María Galindo från feministkollektivet Mujeres creando kräver i en intervju i Abya Yala-tv att valresultatet respekteras. Hon påminner om hur det utlovade nyvalet förhalades två gånger redan innan coronapandemin satte käppar i hjulet.
I intervjun vänder hon sig till de internationella observatörerna, särskilt de europeiska och nordamerikanska, vars röster hon konstaterar väger tungt i det kolonialistiskt präglade landet, och betonar att en valprocess ska vara transparent.
– Bolivianska väljare har visat en stor mognad, och ett stort allvar. Vi är slutkörda, vi är i ekonomisk kris och i sorg över 20 000, inte 5 000 döda på grund av pandemin. Det minsta de kunde göra för oss är att direktsända rösträkningen såsom det var utlovat. Att de inte gör det har politiska skäl, inte tekniska, de är rädda för resultaten av de här valen.
María Galindo uttrycker också oro för den militära mobiliseringen under det gångna dygnet.
– Det som hänt sedan igår är att hela landet, alla städer, militariserats och en minister lanserade ett budskap av fascistisk karaktär som om vi befann oss i en diktatur. Presidenten Jeanines uttalande alldeles nyss påminde om ett tal av arméns befälhavare i krigsdräkt. Vi befinner oss inte i krig Jeanine!
Att valhandlingar och rösträkning behöver skyddas av polis är begripligt, men allt som går utöver är en våldsprovokation och saknar berättigande, menar Galindo.
– Vad väljarna i rurala och urbana sektorer, i periferin och i centrum – vad alla har visat är vad det här samhället är; ömhet, respekt, lugn. Precis som när vi röstade i absolut lugn förra året. Respektera våra röster och åk till Trinidad och dansa zumba!
Under intervjun tog María Galindo tillfället i akt för att kräva avmilitarisering:
– Jag vill be alla kandidaterna att kräva avmilitarisering av gatorna. Det här är en demokratisk fest. Det finns inga skäl att kalla till uppror. Vi befinner oss i ett avgörande ögonblick. Människor har redan röstat. Respektera vår röst, punkt.