Solidaritet i coronatider förmedlad via sociala medier

Boka hotellen. Köp restaurangmaten. Se de hemlösa. Regeringen och alla myndigheter jobbar för högtryck för att rädda såväl liv, som jobb och företag. Vi vill göra er uppmärksamma på dem som inte har ett hem att dra sig undan i, som inte har ett handfat att tvätta sig med tvål i, som måste utsättas för andras sjukdomar i trånga utrymmen i vänthallar när härbärgen stänger.
Vi har ett förslag. Regeringen kan boka upp massor av de tomma hotellrummen. Där kan hemlösa dra sig undan i självkarantän och minska belastningen på vården. Frivilliga kan leverera mat som regeringen köper från restauranger. På så sätt kan vi stötta de mest utsatta i den pågående krisen, samtidigt som vi stöttar hotell och restauranger som står utan kunder.

Det skriver #utanskyddsnät, den ideella organisationen som startade i form av #metoo-upprop för kvinnor, flickor och ickebinära med erfarenhet av droger, sex mot ersättning, hemlöshet, psykisk ohälsa och/eller kriminalitet, i ett inlägg på sin Facebook-sida.

Uppmaningen är riktad till regeringen, och på sociala medier har nu en rad initiativ tagits där idéer om hur insatser kan möta behov tas tillvara.

I coronavirusets spår har en rad solidaritetsgrupper skapats för att underlätta möjligheterna till självisolering som är påkallad i syfte att minska smittspridningen. Ett exempel är Gratis mattehjälp online! där högskolestudenter, samt lärare och föräldrar, ger mattehjälp till högstadie- och gymnasielever som har undervisning på distans.

Konsekvenserna av de åtgärder som nu vidtas är många och det har även skapats grupper som syftar till att motverka arbetslöshet i särskilt berörda branscher som exempelvis teatern, eller fylla behov av arbetskraft där det är brist. Dit hör Kulturarbetare i coronakris, Jobbpool pga corona i Sverige

Andra exempel är grupper som COVID-19 Frivilliga i Sverige #DinGranneHär, Handlingshjälpen, Hjälpgrupp corona och Coronahjälpen där medlemmar kan erbjuda eller få stöd med att handla mat eller göra ärenden så att de som behöver stanna hemma för att de tillhör en riskgrupp eller är sjuka kan göra det. Även lokala grupper har skapats, som Corona hjälpgrupp Stockholm och Covid-19 hjälpande hand Gotland.

Samtidigt ger polisen råd för att skydda sig mot personer som försöker utnyttja krisen till att utsätta de som isoleras i sina hem för bedrägerier, vilket också förekommit: ”De som begår brotten plockar ofta upp dagsaktuella frågor och använder som förevändning när de försöker lura sig in hos framför allt äldre personer.”

Aktuell och bekräftad information om coronaviruset finns på krisinformation.se som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV