Sparande för hållbar samhällsutveckling

Genom en studiecirkel i samarbete med Studiefrämjandet i Stockholm vill aktivisten Zayera Khan sprida kunskap i ämnet ”Hållbara investeringar och sparande för privatpersoner”⁠ och utforska initiativ där pengar kan användas som maktmedel för en hållbar samhällsutveckling.

De fyra träffarna⁠ under våren riktar sig till den som ”identifierar sig som kvinna och vill få bättre koll på hållbart sparande?” Cirkelledare är initiativtagaren Zayera Khan, som har en bakgrund i organisationer som Interfem, RFSL, PMS-förbundet och även suttit i Feministiskt perspektivs styrelse. Genom studiecirkelformen kommer deltagarna kunna vara med och påverka innehållet.

Vad är bakgrunden till initiativet?

– Jag har märkt bland mina vänner och bekanta att kvinnor har en benägenhet att inte spara långsiktigt eller investera sina pengar på grund av olika barriärer, ointresse och otillräcklig kunskap om att alla pengar som finns på bankkonton har faktist en påverkan och nyttjas på något sätt. Jag brinner särskilt för hållbarhet och vill även använda mina besparingar och investeringar att aktivt påverka företagande, organisationer och hållbar utveckling.

– Då jag har själv gett råd till mina nära och kära samt vänner har jag insett att det är dags att ta ett större diskussion och väcka frågan till liv även bland kvinnor med en ”aversion” mot sparande och investeringar.

Krävs det några förkunskaper?

– Nej inga förkunskaper krävs, endast intresse att utforska och skaffa
sig kunskap kring ämnet.

Hur tänker du kring behovet av separatism när det gäller hållbara investeringar?

– Bra fråga, jag tycker att det är värt att utforska och fördjupa sig i
även i Sverige. Det finns forum och plattformar för separatistiska investeringar, till exempel
Kiva
, som har existerat sedan 2005. Jag har investerat och sponsrat
kvinnor genom detta initiativ sedan 2005.

Vilka är dina förhoppningar inför de fyra träffarna?

– Att jag får många deltagare till studiecirkeln och kan väcka frågeställningen, diskutera gemensamt i studiecirkeln och sprida kunskapen. Att vi gemensamt kan ta nya initiativ kring hållbart sparande och investeringar, och använda våra egna pengar som ett maktmedel för
hållbar samhällsutvecklingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV