”Splittringen i Polen kommer bara att bli värre”

Med knapp majoritet vann sittande president Andrzej Duda det polska valet i mitten av juli. Valet bekräftar Polen som ett delat land där synen på demokrati skär rakt igenom befolkningen. Medie- och genusforskaren Greta Gober befarar nu ytterligare inskränkningar i de demokratiska fri- och rättigheterna i landet.

Vad kan vi utläsa av valresultatet i polen?

– Valresultatet visar inget nytt, förutom att landet är tydligt uppdelat i två läger. Å ena sidan den nuvarande nyliberala regeringen med en president som kallar hbtq-personer för ”ideologi – inte människor”. Å andra sidan har vi dem som skyndade till vallokalerna för att motverka sittande regering från att underminera landets ”demokratiska” institutioner. Vi hade ett för Polen mycket högt valdeltagande. Nästan sjuttio procent av de röstberättigade gick och röstade.

– Några har kallat det en seger för demokratin, men det är inget annat än motsatsen. Det är nästan effekten av av ett ”inbördeskrig” – två läger mot varandra.

– På den östra sidan röstade en majoritet för sittande Duda, så de andra bojkottar de delarna av landet, semestrar inte där och köper inga varor som är producerade där. Splittringen kommer bara att bli värre nu.

På vilket sätt kommer valresultatet att påverka kvinnornas situation i landet?

– För kvinnor är den sittande regeringen bara dåliga nyheter. Alla som utför abort riskerar fängelse nu, till skillnad från tidigare då det ”bara” utkrävdes böter. Det försöker revidera grundlagstiftningen så att till exempel giftermål beskrivs som som en helig union mellan man och kvinna, är emot IVF och så vidare. Våld i hemmet, till exempel, anses inte vara någon stor sak utan kvinnor ska stå ut för familjens skull. Bakåtsträvande skitsnack.

Vad säger de progressiva rösterna i landet?

– De progressiva krafterna säger vad de sagt hela tiden; vi är på väg emot en fascistisk stat. I den första valrundan fick den ultrakonservativa, fascistiska kandidaten Krzysztof Bosak flest röster. Majoriteten av de unga männen röstade på honom, så i det avseende ser vi samma trend som i andra länder. Manlighetens kris, eller vad vi ska kalla det. De unga männen verkar vara huvudmotorn i ökningen av fascistiska och auktoritära partier, en väldigt oroväckande utveckling.

– Ingen hade väl egentligen väntat sig något annat valresultat. Det var till och med lite glädjande att Rafal Trzaskowski från Medborgarplattformen kom så nära den sittande presidenten – 49/51. Tyvärr blir vi nu sittande med nuvarande regering i ytterligare tre och ett halvt år och fem år med Duda som president. Det återstår att se om vi kommer att ha demokratiska val i den närmaste framtiden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV