Startsida - Nyheter

Stockholm behöver säkerställa en barnvänlig coronabudget

”För en stad som förpliktigat sig till Agenda 2030 är det att se som ett misslyckande när barnfamiljer tvingas ta emot matkassar från en ideell organisation i tider av kris”, skriver Lisa Palm och Anna Rantala Bonnier (Fi).

Unicef och Rädda barnen rapporterar att 86 miljoner barn runt om i världen riskerar att hamna i fattigdom under resten av året till följd av den pågående pandemin. Organisationerna uppmanar bland annat att utöka de sociala skyddssystemen. I Sverige har regeringen beslutat om 100 miljoner kronor till ideella organisationers arbete för att möta ökad utsatthet med anledning av utbrottet av covid-19. Men i Stockholm har få initiativ tagits för att säkerställa en barnvänlig coronabudget.

I Sverige har det larmats av organisationer som Majblomman, Maskrosbarn och Fryshuset om utvecklingen. Lokalt berättar Unga station Söder om att de fått ställa om sin verksamhet och nu delar ut matkassar till sina besökare, och ser ett enormt behov. Omkring 200 påsar delas ut varje vecka till unga, föräldrar och barn. För en stad som förpliktigat sig till Agenda 2030 är det att se som ett misslyckande när barnfamiljer tvingas ta emot matkassar från en ideell organisation i tider av kris.

Redan innan corona-pandemin fanns utmaningar kring ekonomisk utsatthet i staden. I Stockholm befann sig ungefär en av tio av alla barn i ekonomisk utsatthet enligt siffror från 2018. Ser vi på stadsdelsnivå slås vi också av ojämlikheten, i innerstaden lever 6 procent av barnen i barnfattigdom, i Rinkeby nästan 25 procent. Risken är stor att denna siffra kommer att öka kraftigt under kommande månader. Nu handlar det om barn och unga som inte har tillgång till det mest basala som mat, kläder och ett tryggt tak över huvudet. För dessa familjer innebär en stängd skola att fem mål mat i veckan försvinner.

För den som lever utan marginaler är detta en stor påfrestning. Det ska vara enkelt att söka ekonomiskt bistånd, ingen ska behöva gå till grannen och be om hjälp när pengarna tar slut för att blanketterna är för krångliga, eller känna skam för att pengarna inte räcker till. När det grönblåa styret prioriterar skattesänkningar blir dock de behövliga satsningarna på välfärden och socialtjänsten lidande. Nu krävs en ordentlig genomlysning av hur samhällets mest ekonomiskt utsatta grupper ska kunna hållas under armarna under corona-krisen. Ett särskilt stödpaket till dessa kan inte vänta.

För de barn som lever med föräldrar i missbruk försvinner också en viktig trygghet när undervisningen blir digital. Rapporter har visat att missbruk intensifieras under isoleringen, något som får följder för hela familjen. Det blir svårt för ett barn som vill ta kontakt att hitta vägar och lärarnas möjlighet att upptäcka utsatthet minskar. Barn uppvisar inte lika mycket symptom om de smittas av covid-19 men de drabbas hårt när pandemin slår ut den sociala tryggheten. I staden har den blågröna majoriteten förbundit sig till att arbeta mot Agenda 2030-målen, däribland att avskaffa fattigdom och hunger. Detta kommer att bli en utmaning för staden om det politiska styret inte agerar kraftfullt nu.

Riktade satsningar måste göras för att möta dessa växande grupper av utsatta barn och deras familjer, både akut och på lång sikt. I en barnvänlig coronabudget kan inte besparingar och effektivisering gå först. Feministiskt initiativ Stockholm föreslår därför:

  • Att staden utarbetar en rutin för skolor att möta barn i kris till följd av pandemin samt att elevhälsan stärks.

  • Att socialtjänsten får ett utökat uppdrag att arbeta uppsökande mot barnfamiljer för att säkerställa att barn inte far illa under isolering.

  • Att rutinerna för att söka ekonomiskt bistånd ses över och förenklas.

  • Att staden ökar resurserna till organisationer som arbetar med barn i ekonomisk utsatthet.

  • Att staden säkerställer att inga barnfamiljer vräks till följd av utebliven hyra samt att familjer med tillfälliga kontrakt som löper ut under året får ett riktat stöd för att säkra en trygg bostad i Stockholm.

  • Att staden inför ett sommarlovslöfte som innebär fler gratisaktiviteter under sommaren för barn och deras familjer i hela staden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV