Stockholms stad döms för diskriminering av romsk man

Stockholms stad, en av fem utvecklingskommuner med ansvar för romsk inkludering, döms att betala 23 249 kronor i diskrimineringsersättning till en man med romskt ursprung. Det var i februari 2018 som mannen nekades en planerad arbetsmarknadsinsats vid ett av stadens jobbtorg. En biträdande enhetschef uttalade sig negativt om den romska gruppen och ändrade sedan beslutet att mannen skulle påbörja arbetsträning på jobbtorget. Uttalandena bevittnades av en jobbcoach och en arbetskonsulent, också de anställda av Stockholms stad.

Antidiskriminerinbsbyrån Stockholm norr och Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU) stämde Stockholms stad för överträdelse av diskrimineringslagens förbud mot etnisk diskriminering. Förutom att mannen gått miste om en arbetsmarknadsinsats menar de att beslutet har fått långtgående konsekvenser för hans privatliv och möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

– Vi har kunnat presentera vittnesmål som bekräftar att den biträdande enhetschefen har baserat sitt godtyckliga beslut på rasistiska grunder. Han har tillskrivit mannen egenskaper som historiskt attribuerats den romska folkgruppen, säger Aida Babakirad, ett av ärendets två ombud.

Stockholms stad menar, trots tingsrättens dom, att inget fel har begåtts, men har ändå erkänt ersättningsanspråket. Fred Taikon, representant för É Romani Glinda, välkomnar domen:

– Vi vet att det är väldigt många romer som blir diskriminerade på arbetsmarknaden. Det finns fortfarande så mycket fördomar och negativa uppfattningar om romer som hindrar romer från att få ett arbete och att komma in på arbetsmarknaden. Därför är det väldigt glädjande att det kommer fram fall som detta, då vi vet att mörkertalet för hur många som drabbas är stort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV