Stora skillnader i covid-vården enligt IVO

I veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sin första analys av den inhemska covidvården. De konstaterar att 40 kommuner varit särskilt drabbade, genom att dessa kommuner står för nästan 70 procent av andelen dödsfall i covid-19 vid äldreboenden.

Enligt IVO:s iakttagelser var det ett fåtal regioner som inledningsvis genomförde generella bedömningar om att äldre inte skulle vårdas på sjukhus, trots behov av sjukhusvård, utan stanna på boendena för vård där. I takt med att IVA-kapacitet byggts ut samt kunskapen om pandemins utveckling ökat så har dessa strikta prioriteringar övergivits, och i flera fall aldrig implementerats, skriver IVO i en sammanfattning.

Vid 91 särskilda boenden som IVO nu granskar i nästa steg kommer myndigheten att begära in och granska patientjournaler för smittade och avlidna under perioden februari till juni 2020. IVO kommer också att genomföra intervjuer med ansvariga sjuksköterskor vid de boenden som granskas. Arbetet påbörjas nu och fortgår under sommaren och en bit in på hösten. När denna fördjupning är klar ska resultatet sammanställas och analyseras.

IVO:s resultat i korthet:

  • Dödligheten i covid-19 på svenska äldreboenden är spridd över landet, men koncentreras i huvudsak till 40 kommuner där nästan 70 procent av dödligheten inträffat.

  • Av de 40 särskilt drabbade kommunerna bedömde initialt endast 60 procent ha fullständiga förutsättningar till individuell bedömning och behandling kopplat till covid-19 på äldreboenden. Hos övriga 250 kommuner uppgav 67 procent ha motsvarande fullständiga förutsättningar.

  • Samtliga regioner uppger att de förberett för ett ökat vårdbehov med anledning av covid-19. Inledningsvis förekom i några regioner generella bedömningar om vårdbehov, vårdnivå och behandlingsbegränsningar för personer på särskilda äldreboenden. Dessa instruktioner har nu lättats upp i de flesta fall.

  • I några regioner har verksamheterna öppnat särskilda avdelningar där äldre patienter med covidsmitta kan omhändertas på ett bra sätt.

  • Utökade uppdrag har getts till bland annat team för avancerad sjukvård i hemmet för att stötta och ge vård- och behandlingsinsatser vid kommunernas äldreboenden.

  • Flera regioner har förbättrat tillgången till läkarkontakter under både dag- och jourtid, för att möta upp behoven från äldreboendena av läkarundersökningar och individuella bedömningar.

  • Det har även gjorts nya bedömningar om patientens hälsoläge förändras. Det har skett även i de fall där det initialt bedömts att patienten är i behov av palliativ vård. Bedömningarna har gjorts vid fysiska besök, via Skype eller telefon, i samråd med sjuksköterska.

  • Samverkan mellan kommuner och regioner har intensifierats och i många fall förbättras. Medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna beskriver dock att man behöver få bättre kontakt med och stöd från regionen

<.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV