Prenumerera

Logga in

Finlands strikta abortlag kan ändras efter meborgarinitiativ

Finland har en av Europas strängaste abortlagstiftningar. Men det håller på att förändras. Finska kvinnor ska ges större möjligheter att själva besluta om abort, utan motivering och utan läkarutlåtande. Genom ett medborgarinitiativ och en lyckad namninsamling ska frågan nu behandlas i riksdagen.

Under hösten har kampanjen Egenvilja 2020 – ett medborgarinitiativ – lyckats samla ihop mer än 50 000 underskrifter och kommer därför att behandlas i riksdagen. Målet för initiativet är att Finlands abortlagstiftning ska uppdateras så att den bygger på fri vilja. Det måste bli enklare för en kvinna att själv besluta om att avsluta en graviditet, menar undertecknarna.


Finlands nuvarande abortlagstiftning är från 1970-talet och anses föråldrad. Den beskrivs i kampanjen som en av de striktaste i Europa. Lagen förutsätter särskilda skäl och separata utlåtanden från två läkare, vilket uppropet föreslår ska slopas. Målet är att den gravida kvinnan på egen begäran ska kunna avbryta graviditeten före den tolfte graviditetsveckan, utan motivering eller läkarutlåtande.

Så hur kommer det sig att finska kvinnor ännu inte har rätt till fri abort enligt finsk lagstiftning, trots att Finland i övrigt ligger långt fram i arbetet med jämställdhet och kvinnors rättigheter? Finlands jämställdhetsminister, Thomas Blomqvist, som även är minister för nordiskt samarbete, svarar i ett mejl till Feministiskt perspektiv:

”Nuvarande lagstiftning härstammar från 1970-talet, och tolkas i praktiken rätt brett i dagsläget. I min mening är det ändå klart att lagtexten är föråldrad. Ett medborgarinitiativ i frågan (Egenvilja 2020) kommer inom kort att ges till riksdagen, som sedan behandlar ärendet. Lagstiftningen tillhör familje- och omsorgsminister Krista Kiurus ansvarsområde.”

Den 5 november höll de nordiska jämställdhetsministrarna ett möte, diskuterades då rätten till abort? En rätt som i dag är under attack i många länder – inte minst i Polen, men även i Italien där samvetsläkarna är närmare 100 procent i många delar av landet. Om inte, varför, anses inte frågan prioriterad?

”Rätten till sexuell och reproduktiv hälsa tillhör alla, och är av central betydelse i synnerhet för kvinnor. Vi ser generellt en oroväckande global trend i att motståndet till kvinnors rättigheter och jämställdhet ökar, särskilt gällande sexuella och reproduktiva rättigheter. Den här frågan var inte uppe inom ramarna för detta ministermöte. Jämställdhet är ändå en grundläggande princip inom det nordiska samarbetet, och ett område som prioriteras.”

Vad tänker jämställdhetsministern om sjukhuspersonal i Finland som vill ha större möjligheter att åberopa samvetsskäl för att inte utföra aborter?

”Tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa ska vara tryggad för alla i hela landet. Rätten att avbryta en graviditet ska också gälla i praktiken.”

Enligt en kartläggning som Yle, Finlands motsvarighet till SVT/SR, har gjort i riksdagen är majoriteten av ledamöterna för en förnyelse av abortlagstiftningen i enlighet med det medborgarinitiativ som lagts fram, rapporterar Svenska Yle. Det enda parti som vill behålla den nuvarande abortlagen är Kristdemokraterna. De övriga partierna – SDP, Samlingspartiet, De gröna, SFP, Vänsterförbundet och Rörelse nu – är alltså för en uppdatering av aborträtten.

– Den finländska abortlagstiftningen hör till de strängaste i Europa. Vi vill få den på en allmän europeisk nivå, säger den gröna riksdagsgruppens ordförande Jenni Pitko till Svenska Yle.



Underskriftsperioden för medborgarinitiativet löpte ut den 1 november, och underskrifterna ska ännu granskas. Det är sedan riksdagen som beslutar när frågan ska behandlas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV