Stränga straff för kvinnor som tvingas återvända till Nordkorea

Kvinnor som flytt Nordkorea och tvingats återvända utsätts för flera olika och allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Det framgår av en ny rapport från FN:s människorättsorgan som presenterades på tidsdagen. 100 kvinnor som tvingats återvända till Nordkorea och fängslats mellan 2009 och 2019 vittnar i detaljerade intervjuer om fängelsestraff utan rättegång eller efter bristfälliga domstolsförhandlingar som inte uppnår grundläggande krav på rättssäkerhet.

Särskilt hårt och systematiskt straffas återvändande stämplade som ”förrädare”, vilket kan handla om att de försökt nå Sydkorea eller kontaktat kristna grupper. Kvinnorna vittnar om tortyr, kollektiva bestraffningar under inhumana, överbefolkade och ohygieniska fängelseförhållanden.

– Jag sov inte utan arbetade eftersom jag inte ville bli slagen. Det var så pass olidligt att jag till och med försökte begå självmord, berättar en av kvinnorna.

Vittnesmålen handlar också om påtvingad nakenhet och inträngande kroppsvisiteringar som enligt internationell rätt kan utgöra sexuellt våld. En del kvinnor rapporterade sexuella övergrepp som vakter begått mot dem själva eller andra fångar. Vidare anges kränkningar som att undanhållas mensskydd och ständigt övervakas av manliga vakter bidra till särskilt utsatthet för fängslade kvinnor. Det förekommer även fall där vakter avbrutit gravida fångars graviditet genom att slå dem eller tvinga dem till hårt arbete.

Samtliga kvinnor berättade om brist på mat som medfört undernäring och utebliven mens. Enligt ett vittnesmål i rapporten dog omkring fem personer av undernäring under hennes tid i fängelset.

– De här berättelserna visar återigen människorättskränkningarnas systematiska natur i Nordkorea, och behovet att fortsätta söka vägar att utkräva ansvar för sådana brott, säger Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, och utlovar fortsatt insamling av bevis till stöd för den processen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV