Svensk litteraturhistoria i nytt ljus

Ny forskning från Göteborgs universitet har undersökt hur svenska romaner spridits och recenserats i litteraturhistorien. Det visar sig att kvinnor placerade Sverige på den internationella författarscenen, och dessutom betydligt tidigare än vad forskarna trodde tidigare. Genombrottet kom enligt de nya rönen redan i mitten av 1800-talet.

– Det var alltså inte vid sekelskiftet 1900 med August Strindberg och Selma Lagerlöf som svensk litteratur först nådde internationell ryktbarhet. Redan på 1840-talet var svenska romaner tidens mest lästa böcker i Europa och USA, säger Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap.

En forskargrupp som Leffler ledde visade förra året att Emelie Flygare-Carlén och Fredrika Bremer var storsäljande författare under 1800-talet. I hennes senaste studie blir det ännu mer uppenbart att Carl Jonas Love Almqvist och Viktor Rydberg inte var i närheten gällande internationellt genomslag.

– I hög grad är det samtidens smakdomares och senare litteraturhistorieskrivare som bestämmer vad som överlever. De verk som har hamnat i litteraturhistoriska handböcker har en tendens att överleva. Det ska mycket till för att omvärdera en redan etablerad historieskrivning, konstaterar Yvonne Leffler.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV