Nazisten Anders Jonsson dömdes på måndagen till sex månaders fängelse och skadestånd för trakasserier och hot mot opinionsbildarna och framstående yrkeskvinnorna Helle Klein, Anne Ramberg och Maria Ripenberg.
Brottet han döms för består av 21 fall av hets mot folkgrupp och ofredande genom hundratalls mms med grovt nazistiska bilder och budskap. Helle Klein, som är chefredaktör för Dagens arbete och ordförande för Sveriges tidskrifter, har länge försökt få ministrar och polisledningar att ta hatet och hoten på större allvar och välkomnar domen:
– Det känns som en enorm upprättelse. Och är principiellt viktigt. Äntligen tar rättsstaten det här på allvar! Det är viktigt för alla kollegor i branschen som blir utsatta för hat och hot.
En del av skadeståndet på 5 000 kronor tänker hon skänka till Näthatsgranskaren, berättar Helle Klein för Dagens arbete.
I en analys kallar Stiftelsen Expos Morgan Finnsiö domen en fallstudie och konstaterar att fallet fått ovanligt stor uppmärksamhet, men att agerandet både är vanligt och kännetecknande för den rörelse gärningsmannen tillhör – inte minst på mindre orter.
”Huruvida de lyckas beror ofta på om omgivningen och myndigheter sluter upp kring de som utsätts, som i detta fall. Men alltför ofta resulterar nazisternas lågintensiva terror i att en politiker avgår, att en journalist tar timeout, eller som i Umeå 2018, att den lokala judiska föreningen lägger ner efter att ha mottagit nazistiska hot under en längre tid.”
Samtidigt påpekar Finnsiö att det ”nationella” judehatet lever även utanför NMR och att
Sverigedemokraterna länge varit ett framgångsrikt politiskt fordon för förintelseförnekare och människor med nazistiska åsikter.