Startsida - Nyheter

Tre nya, betalda minutrar 2019

Nu är det klart. 16:09 har kvinnor på svensk arbetsmarknad jobbat klart och kan gå hem. I alla fall i ett scenario där kvinnors och mäns arbetstid och arbetsuppgifter värderas lika. Det innebär tre nya betalda minutrar sedan förra årets mätning.

Lönegapet mellan kvinnor och män är 10,7 procent. Baserat på en arbetsdag från klockan 8–17 då män får lön för hela dagen, innebär det att kvinnor slutar få betalt för sitt arbete klockan 16:09. Det är tre minuter mer än förra året.

Det konstaterar Lön hela dagen som för åttonde året i rad mätt skillnader i lön kopplat till kön. Sedan starten har kvinnors obetalda arbetstid minskat med 28 minuter, vilket skulle innebära att det tar ytterligare tjugotre år för kvinnor att nå jämställda löner.

Kvinnor har högre utbildning än män, men lägre lön inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 3 900 kronor mindre än män. På ett år blir skillnaden 46 800 kronor.

I Sverige är det olagligt att lönediskriminera och dessutom ställer lagen krav på att arbetsgivare ska genomföra en lönekartläggning varje år för att upptäcka och åtgärda osakliga löneskillnader. Men många arbetsgivare struntar i kravet eftersom brist på tillsyn och skarpa sanktioner gör det i princip riskfritt att bryta mot lagen.

– I år är det 40 år sedan det blev förbjudet att lönediskriminera, ändå fortsätter arbetsgivare betala ojämställda löner utan att det får några konsekvenser. Nu krävs hårdare tag mot de arbetsgivare som inte åtgärdar osakliga löneskillnader. Det ska kosta att lönediskriminera, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet.

För att öka takten ställer 16:09-rörelsen fyra gemensamma krav:

  • Jämställd föräldraförsäkring.

  • Ökad tillsyn och skärpta sanktioner kopplat till kravet på lönekartläggning.

  • Samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer.

  • Att även strukturella löneskillnader synliggörs och åtgärdas.

<

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV