Uppsala kommun hoppas kunna minska smittorisken på äldreboenden genom tryggare anställningsförhållanden. Timvikarier som är aktuella i tjänst kommer att erbjudas tidsbegränsade anställningar på mellan 50 procent och heltid.
Det uppdraget gavs äldreförvaltningen i kommunen tidigare denna vecka. Även vikarier med utbildning som undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut ska erbjudas tidsbegränsad månadsanställning på heltid under de närmaste fyra månaderna.
– Vi ska fortsätta göra allt vi kan för att skydda riskgruppen äldre från att smittas. Med tryggare anställningsvillkor för våra timvikarier kan vi förebygga smittspridning genom att man faktiskt stannar hemma vid minsta symptom, men också se till att klara personalbemanningen på sikt. Detta är en viktig satsning både för de äldre och för personalens arbetsmiljö, säger Caroline Hoffstedt (S), äldrenämndens ordförande, i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare finns särskilda vårdteam som ska kunna gå in och enbart vårda smittade inom hemvården. Äldreförvaltningen har 1 500 personer anställda på visstid med timlön, varav 1 000 aktiva och arbetande inom vårdyrken.
– Läget är fortfarande väldigt allvarligt och situationen kan försämras snabbt. Längst fram i arbetet mot pandemin befinner sig alla som arbetar inom äldreomsorgen. De vårdar de äldre som insjuknat och arbetar hårt för att förhindra att fler smittas. De ska känna hela samhällets stöd och känna trygghet, därför satsar vi nu på tryggare anställningsvillkor, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.
Satsningen på tryggare anställningsförhållanden beräknas kosta 13 miljoner kronor och väntas göra det möjligt att stärka personalstyrkan även under semesterperioderna, och på längre sikt.
Vidare ska medarbetare som under perioden blir tillsvidareanställda ges utbildning till vårdbiträde eller undersköterskor, inom ramen för den trepartsöverenskommelse som slutits mellan regeringen, SKR och Kommunal.