UD bör göra allt för att få Gui Minhai frigiven

I dag släpps låten Punkrock från Shanghai som handlar om den fängslade svenske förläggaren, poeten och yttrandefrihetskämpen Gui Minhai från Göteborg.
– Han är en hjälte, en sann punkrockare från Shanghai, säger sångaren och gitarristen Pär Larsson.

Många människor har berörts av Gui Minhais öde sedan han för snart fem år sedan greps av den kinesiska regimen. I februari i år dömdes han till tio års fängelse för att ha ”försett utländsk makt med underrättelser”.

Pär Larsson menar att det enda som Gui Minhai har gjort sig skyldig till är att vara regimkritisk mot kommunistledningen i Kina. Han har gjort det medvetet och förstått att han riskerar fängelse eller rent av sitt liv för att föra den kampen och stå upp för yttrandefriheten.

En Svensk Tiger har varit i kontakt med Minhais dotter Angela Minhai som godkänt att bandet använder hennes fars namn i låten.

Hur kommer det sig att bandet En Svensk Tiger gjorde en låt om Gui Minhai?

– Göteborgare är han naturligtvis, men viktigare än så: han är en svensk medborgare och förläggare som har frihetsberövats i tredje land av kommunistregimen i Kina. Samtidigt är den ekonomiska integrationen med Kina stark, det ger kommunistpartiet makt över oss och med makt kan en långsam acceptans för den kinesiska samhällsmodellen växa. Den modellen kränker i stort sett alla humanistiska värden och innefattar koncentrationsläger.

– Punken har historiskt slagit mot makten och nu är Kina ett stort hot mot den fria världen. Gui Minhai stod upp för yttrandefriheten, han är en hjälte och en sann punkrockare från Shanghai. Jo, jag vet att han är från Ningbo men i konstens namn säger vi Shanghai, säger Pär Larsson.

Varför är yttrandefriheten viktig för er?

– Yttrandefriheten är en hörnsten i ett demokratiskt samhälle. Om inte folk får tala och tänka fritt hämmas folkets och samhällets utveckling. 

Borde svenska UD göra mer för att förmå Kina att frige Gui Minhai?

– Vi vet inte vad UD gör, de verkar ju ha en tradition av tyst diplomati i de här frågorna. Vi anser dock att UD bör göra allt som står i deras makt för att få Gui Minhai frigiven. De bör göra det för Gui Minhais frihets skull, men frågan är större än så. Det handlar om att den fria världen som Sverige representerar måste markera mot antidemokratiska regimer och visa att vi inte accepterar frihetsberövande på falska grunder för att tysta en meningsmotståndare, säger Pär Larsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV