Ungas romantiska relationer påverkar politiskt intresse

Att vara singel, gå in i ett förhållande och när förhållandet tar slut påverkar hur politiskt intresserade unga människor är. Det visar studien Is love politically blind? The role that the romantic partner plays for young adults av Liliia Korol och Håkan Stattin vid Uppsala universitet.

Enligt tidigare studier påverkar varken plötsliga stora maktförändringar i politiken eller att det snart är val en persons intresse för politik på lång sikt.

– Men intresset för politik påverkas av ens partner. Det är en av de mycket få händelser i unga vuxnas liv som faktiskt kan förändra intresset för politik och samhälle för många, säger Håkan Stattin, professor emeritus i psykologi, i ett pressmeddelande.

I relationer där båda personerna hade ett stort politiskt intresse så försökte de att förstärka partnerns politiska intresse. Där den ena var mycket intresserad av politik och den andra inte alls påverkades inte längden på förhållandet. Sammantaget visar studien att unga vuxnas romantiska relationer både kan öka och minska deras politiska intresse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV