Startsida - Nyheter

Utvidgat uppdrag för utredning om vårdens krisberedskap

Särskilda beredskapsapotek, en särskild roll för statliga apotek samt beredskap för egen tillverkning av läkemedel och hälso- och sjukvårdsmaterial är frågor som behöver prövas inom ramen för den pågående utredningen om hälso- och sjukvårdens beredskap. Det anser regeringen, och utvidgar utredningens uppdrag. Nu ingår även att beakta erfarenheter av utbrottet av sjukdomen covid-19 i det fortsatta utredningsarbetet.

– Både avregleringen av apoteksmarknaden och coronapandemin understryker hur viktigt det är att klargöra olika aktörers ansvar för trygg tillgång till läkemedel och hälso- och sjukvårdsmaterial vid kriser. Regeringen är angelägen om att få konkreta åtgärder på plats, till exempel beredskapsapotek, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

För att läkemedelsförsörjningen ska fungera vid höjd beredskap och störningar i samhället har utredaren sedan tidigare i uppdrag att se över vilket ansvar läkemedelstillverkare, partihandlare, öppenvårdsapotek och andra privata aktörer i apoteksledet ska ha.

Utredningen tillsattes 2018. Senast den 1 april 2021, istället för som tidigare 30 september 2021, ska förslagen som rör försörjningen av läkemedel och material lämnas. För slutbetänkandet med övriga delar gäller slutdatumet 28 februari 2022.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV