Våg av angrepp på irakiska kvinnorättsaktivister i Basra

Framstående irakiska, regeringskritiska aktivisten Riham Yacoub mördades på onsdagen, av oidentifierade män som med automatkarbin besköt bilen hon och ytterligare tre kvinnor färdades i, rapporterar Middle east eye. Även vännerna skadades vid attacken.

Mordet är det andra på mindre än en vecka i staden. Förra fredagen sköts aktivisten Tahseen Osama till döds, vilket föranlett nya protester och krav på oberoende utredning. Ytterligare två framstående aktivister i Basra – Lodia Raymond och Abbas Sobhi – utsattes för mordförsök på måndagen. De överlevde.

29-åriga Riham Yacoub var dietist och drev ett kvinnoseparatistiskt gym i Basra. 2018 ledde Riham Yacoub regelbundna, regeringskritiska demonstrationer och kvinnoprotester mot arbetslöshet, korruption, terror samt bristen på el och vatten i staden. På den gata där Riham Yacoub nu mördats, sköts Suad al-Ali, också ledande aktivist i protesterna, till döds det året. Samtidigt utsattes Yacoub för en smutskastningskampanj och uppgav för Middle east eye att hon mottagit flera dödshot:

– Kvinnor är måltavlor som ni kan se med mordet på Suad al-Ali. Vi är förväntar oss att vi också kan dödas, men det kommer inte hindra oss från att kräva våra rättigheter och det kommer inte att hindra oss från att leva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV