Vårdförbundet larmar om ökade coronaskador hos vårdpersonal

Antalet anmälningar om coronarelaterade arbetssjukdomar är uppe i över 1 800 för Vårdförbundets yrkesgrupper. Det visar ny statistik från Arbetsmiljöverket. Främst gäller anmälningarna sjuksköterskor i de hårdast drabbade regionerna Stockholm, Västra Götaland, Örebro, Jönköping och Dalarna.

Vårdförbundet befarar att mörkertalet är stort och uppmanar nu alla medlemmar att anmäla covid-19 som arbetsskada. När smittspridningen nu tar fart finns det risk för brist på kritisk vårdkompetens och därmed även antalet vårdplatser för patienter. Både allmänhet och arbetsgivare måste ta sitt ansvar för att begränsa smittan, betonar förbundet.

– Vårdens kontinuitet och patientsäkerheten står på spel om vårdgivarna inte kan bemanna upp med rätt kompetens som exempelvis sjuksköterskor och det gäller både på sjukhusen och inom den kommunala äldrevården. Bristen på biomedicinska analytiker gör att testkapaciteten går för högtryck och i exempelvis Stockholm har regionen tvingats pausa hemtester för att klara trycket, för att inneliggande patienter och vårdpersonal måste prioriteras, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet i ett pressmeddelande, och fortsätter:

– Vi vill inte hamna i det läge som bland andra Belgiens och Nederländernas sjukvård befinner sig i, där media rapporterar om situationer där 20 procent av personalen är sjukskriven i covid-19 och personalen tvingas välja mellan att antingen jobba sjuk på arbetsgivarens inrådan eller att sjukskriva sig och att patienter därmed inte får den vård de behöver.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV