Vårdförbundet larmar om patientsäkerheten

Bara fyra av tio sjuksköterskor upplever att de fått tillgång till den skyddsutrustning som behövs. En av tre känner stor oro över att själv bli smittad och drygt fyra av tio att smitta andra. Det visar en undersökning bland 1 000 sjuksköterskor som Vårdförbundet beställt av Novus.

Enligt samma undersökning anser 63 procent av de som behandlar covid-19-patienter att patientsäkerheten försämrats och var fjärde har upplevt situationer med etisk stress över prioriteringar mellan patienter. Samtidigt som sjuksköterskorna känner förtroende för myndigheternas och regeringens förmåga att hantera krisen, har de en sämre bild av arbetsgivarnas förmåga.

– Novus-undersökningen visar hur modigt sjuksköterskorna kämpar i frontlinjen mot coronaviruset, trots att det finns en stor oro för patientsäkerheten, för den egna hälsan och för att smitta anhöriga. Det är oacceptabelt att så många inte anser sig ha den skyddsutrustning som krävs och det väcker frågan om arbetsgivarnas rapporter om tillgången på skyddsutrustning är rättvisande. Vi vet att många svenska sjuksköterskor har smittats i tjänsten, en del har intensivvårdats och en av våra medlemmar i Stockholm har avlidit. Det är oerhört tragiskt och oacceptabelt, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande på sjusköterskans dag och konstaterar vidare:

– Redan innan coronautbrottet var arbetsbelastningen hög på grund av den stora bristen på sjuksköterskor. Nu måste man både ställa om och täcka upp för sjuka kollegor vilket så klart ökar belastningen ännu mycket mer. Varannan sjuksköterska upplever nu att de inte kan ge patienter den omvårdnad man önskar, vilket skapar en etisk stress och en befogad oro för patientsäkerheten.

30 procent av sjuksköterskorna tror inte att de kommer kunna ta semester som önskat. Om återhämtning uteblir befarar Vårdförbundet att det får konsekvenser för den fortsatta hanteringen av coronapandemin.

– Att klara coronakrisen är som ett maratonlopp för vården och våra medlemmar behöver fler kolleger för att befolkningen ska få en god och säker vård hela året. Arbetsgivarna måste försöka få tillbaka en del av de 12 000 legitimerade sjuksköterskor som valt att lämna hälso- och sjukvården för att arbeta i andra branscher. De lämnade oftast på grund av missnöje med arbetsmiljön och löneläget och här måste riksdagen och regeringen gripa in och göra satsningar i nästa års budget för att långsiktigt öka sjuksköterskeyrkets status så att fler vill stanna i detta fantastiska yrke, säger Sineva Ribeiro.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV