Inget prövningstillstånd för vårdvägrande barnmorskor

Den inskränkning i religionsfriheten som svensk lagstiftning innebär – när den inte tillåter samvetsvägran av religiösa skäl vid abortvård – är enligt Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna legitim. En rimlig avvägning har gjorts i förhållande till syftet: att säkerställa behötande och hälsa för den som genomgår en abort.

Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna beviljar inget prövningstillstånd för Ellinor Grimmark och Linda Steen, som menar att deras religionsfrihet inskränks när de som barnmorskor i Sverige inte kan åberopa samvetsfrihet för att slippa ge abortvård.

Den inskränkning i religionsfriheten som svensk lagstiftning innebär, är enligt domstolen legitim genom sitt syfte att säkerställa hälsan för den som genomgår en abort. Att samtliga barnmorskor ska kunna utföra alla uppgifter som ingår i en ledig anställning är vare sig oproportionerligt eller oberättigat: Genom att skriva på anställningskontraktet accepteras arbetsuppgifterna anser domstolen.

De svenska domstolar som prövat fallen har gjort en rimlig avvägning mellan olika, konkurrerande intressen konstaterar Europadomstolen, och finner därmed att ansökan om prövningstillstånd är ”uppenbart ogrundad och måste avvisas”.

Det var i Jönköpings län som Ellinor Grimmark nekades jobb. Nu arbetar hon som barnmorska i Norge där vårdvägran är tillåten, och kommenterar domen i P4 Jönköping så här:

– Det känns lite tungt men livet går vidare. Jag får ju utföra jobbet som barnmorska i Norge, där fungerar ju samvetsfrihet så bra. Det borde finnas plats för alla åsikter och olika människor i ett demokratiskt samhälle.

Viktig signal till hela Europa

I ett pressmeddelande kallar RFSU beslutet en vinst för såväl svensk hälso- och sjukvård, som Europas alla kvinnor.

– Erfarenheter från andra länder visar att samvetsklausuler hindrar kvinnor i praktiken från att få en lagstadgad abort utförd, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

– Det är inte en mänsklig rättighet för vårdpersonal att vägra ge vård. Det här borde vara en signal till övriga länder i Europa där frågan diskuteras, säger Sara Bäckström, förbundsjurist på RFSU.

Även Vårdförbundet välkomnar Europadomstolens beslut, och konstaterar att kvinnors möjlighet att bestämma över sina kroppar, sexualitet och reproduktion är grundläggande för jämsställdheten i ett samhälle. Enligt Vårdförbundet bör beskedet ”ses som ett definitivt avslut på den ovärdiga diskussionen om vårdvägran av religiösa skäl ska tillåtas i Sverige eller ej.”

– Majoriteten av Sveriges barnmorskor är stolta över att stötta kvinnor genom livets alla skeden, oavsett om det handlar om graviditet, att förhindra graviditet, att lindra sjukdomar och skador eller att lotsa fram ett barn eller avbryta en oönskad graviditet. Det är ju därför vi väljer att utbilda oss inom sexuell och reproduktiv hälsa, säger Åsa Mörner, barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV