Vuxnas hat och hot tystar unga i civilsamhället

Unga i civilsamhället tystas av hat och hot. 46 procent av barn- och ungdomsorganisationerna i nya rapporten Vi sluter oss inåt har utsatts. Bakom rapporten står LSU Sveriges ungdomsorganisationer, som menar att den fria organiseringen är hotad:

”Alla drabbas, från ordföranden och förtroendevalda till medlemmar och volontärer. Allt fler föreningar sluter sig inåt och tvingas bort från den offentliga debatten. Särskilt hårt drabbade är organisationer som företräder minoritetsgrupper och förtroendevalda som tillhör någon minoritet.”

Tidigare studier som visar att det till största del är vuxna som hatar och hotar på nätet, bekräftas av LSU:s rapport. 14 procent av organisationerna har avstått från planerad verksamhet, som medverkan på Almedalsveckan och Bokmässan eller uteblivna debattinlägg och inlägg på sociala medier. Det finns enligt rapporten också organisationer som helt upphört med utåtriktad verksamhet, medan andra tvingas lägga allt större resurser på preventivt arbete istället för det som är ändamålet med verksamheten.

LSU ser allvarligt på läget och en rad företrädare för medlemsorganisationer kräver nu åtgärder som skyddar barn och ungas rätt till organisering och därmed tryggar civilsamhällets bärande demokratiska roll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV