Imorgon onsdag lanseras nya appen Equaliteam, ett verktyg som upphovspersonen Björn Nilsved hoppas ska bidra till ökad jämställdhet i vardagen.
– Drömmen är att miljontals användare ska använda Equaliteam för att fördela de återkommande sysslor som är relevanta för just deras grupp, säger han till Fempers nyheter.
Björn Nilsved är webbprogrammerare, och har tidigare varit politiskt aktiv i Feministiskt initiativ, både lokalt och nationellt. Med webbappen vill Nilsved göra det enklare att planera och utföra återkommande, gemensamma vardagssysslor.
I nästan hela livet har han bott tillsammans med andra, och deltagit i diskussioner om hur vardagssysslorna kan fördelas bättre. Björn Nilsved har letat efter, men inte hittat, en app som skulle kunna bidra till balans och bestämde sig för att skapa en egen. Tanken är att tjänsten ska kunna användas både i hushåll och organisationer, föreningar, på arbetsplatser där vardagssysslor förekommer för att fördela dem rättvist.
Vilka hoppas du ska hitta till appen?
– Jag tänker att näst intill alla som har tillgång till internet kan ha nytta av Equaliteam, antingen hemma i sitt hushåll eller på sin arbetsplats och det är ganska lika över hela världen. Drömmen är att miljontals användare ska använda Equaliteam för att fördela de återkommande sysslor som är relevanta för just deras grupp.
– Men jag får börja där jag står och försöka sprida Equaliteam i mina lokala nätverk. Jag har ingen marknadsföringsbudget att tala om, så det bygger på att användarna gillar Equaliteam och berättar för andra för att det ska spridas.
Vad behövs för att kunna använda den (typ av telefon och dyl)?
– Eftersom Equaliteam är en webbapp kan den användas i alla vanliga webbläsare både på mobiler och datorer. Användarna behöver inte ladda ner något från en ”app store”, det är bara att logga in oavsett vilken pryl en har. Det går också att lägga till Equaliteam som en genväg på mobilens hemskärm, då blir den precis som en ”vanlig” app.
– Jag har ansträngt mig mycket för att bygga webbappen så ”lättviktig” som möjligt och med väl beprövade tekniker så att den är snabb även för den som har en äldre mobiltelefon eller långsam internetkoppling. I många delar av världen kostar det relativt mycket att surfa mobilt, så datamängder är också en aspekt av tillgänglighet som vi utvecklare måste tänka på.
Går det att anpassa inställningarna till preferenser för olika vardagssysslor, eller är det strikt 50/50 som gäller?
– Grunden är att Equaliteam fördelar uppgifterna helt lika mellan medlemmarna i gruppen över tid, men en extrafunktion som ingår i Equaliteams betalda prenumerationer är till för de som vill fördela en uppgift annorlunda. Varje medlem kan då ange om den kan tänka sig göra en särskild syssla oftare, och då får andra medlemmar i gruppen möjlighet att minska sin insats. Alla sådana justeringar kräver ju kommunikation i gruppen och jag hoppas att Equaliteam ska kunna ge underlag för just sådana samtal.
Hur har responsen varit från de som testat hittills?
– Responsen har varit väldigt positiv, det känns som att Equaliteam verkligen fyller en lucka som saknats bland alla andra to-do appar och projektverktyg. Inga andra har vågat ge sig in på att just fördela återkommande sysslor rättvist över tid och det är just den funktionen jag fokuserat på att lösa. Intressant nog har flera av de tidiga testgrupperna efterfrågat att också kunna hantera engångssysslor i Equaliteam, så det är en av förbättringarna som gjorts under testperioden.
– En vanlig reaktion jag möter är en trötthet inför att ha ytterligare en app som kräver uppmärksamhet och jag anar även viss rädsla att Equaliteam skulle avslöja hur ojämställt det egentligen är i hushållet. Men de som vågar ta steget och skapa ett konto märker snart att Equaliteam inte skickar några påminnelser till den som kollar sin att-göra-lista regelbundet och att Equaliteam saknar pekfingrar. När Equaliteam fått ta över ansvaret för fördelningen av en syssla så blir det rättvist därefter, det spelar ingen roll hur obalanserat det var tidigare. Det är bara de sysslor som ännu inte är inlagda i Equaliteam där orättvisor kan bestå, och de syns ju ändå inte!
– Den bästa responsen är när den som är van att planera, projektleda och tjata berättar att de numera bara behöver skapa eller aktivera en uppgift i Equaliteam, så blir det gjort.
– Det jag själv uppskattar mest är nog att alltid kunna få överblick vilka uppgifter som är tilldelade just nu, det är så enkelt att bara göra det första som står i min egen lista och sen bocka av den. Samtidigt kan jag se vad min sambo har att göra så vi behöver inte tjata på varandra, och om vi upptäcker att vi tjatar om något, då är det signalen att den sysslan ska läggas in i Equaliteam!
Equaliteam lanseras officiellt den 5 maj, men finns tillgänglig för registrering redan nu.