Prenumerera

Logga in

Nyheter

Feministisk musikbranschgala återkommer digitalt

Sabina Wärme under galan 2020.

Första upplagan av Den feministiska musikbranschfesten (DFMF) ägde rum i februari 2020, strax innan coronarestriktioner satte stopp för liknande samlingar. Men initiativtagaren Sabina Wärme hade redan inlett planeringen av 2021 års DFMF och nu står det klart att galan blir av, den 23 maj och i digitalt format.

Liksom förra året kommer Moa Svan att vara konferencier för kvällen och såväl artistframträdanden som intervjuer med branschprofiler står på programmet. Bland de medverkande finns låtskrivaren Melanie Wehbe, artisten Chelsea Muco, scenkonstnären Storm Dunder, artisten RAHIMIC och Sulekha Daar, pr- och marknadsföringschef på Luger. Inbjudna gäster är yrkesverksamma kvinnor och transpersoner från hela musikindustrin.

För andra gången kommer priset Årets feministiska musikbranschgärning att tilldelas ”en organisation eller ett initiativ som gjort avtryck och påverkat branschen i en feministisk riktning”.  Priset består av ett hedersomnämnande och en statyett specialdesignad av konstnären Joanna Günther. 2020 gick det till Vem kan bli producent, som drivs av Popkollo. Nytt i år blir att ytterligare ett pris delas ut. Mer information om det kommer enligt arrangörerna att släppas längre fram.

– Det senaste året har varit tufft på många sätt för oss som arbetar i kulturbranschen. Yrkesverksamma kvinnor och transpersoner inom musikbranschen jobbar stenhårt för att få sina verksamheter att gå runt. Jag ser många som tar upp studier eller helt behöver byta bransch. Det finns ett stort behov av att få samlas, hylla och prisa varandra, och kanske också påminna varandra om vilken enorm kraft musiken faktiskt har, och hur viktig den är för många av oss. Därför kommer vi att fokusera ännu mer på prisutdelning under årets gala, vilket känns oerhört kul och viktigt, säger Sabina Wärme i ett pressmeddelande.

Galan arrangeras med stöd av Skap, Musikförläggarna, Musikerförbundet och Studiefrämjandet.

– Det stod klart redan dagen efter galan 2020 att vi ville vara med och arrangera den igen. Det är för oss en självklarhet att uppmuntra och stötta kvinnor, transpersoner och icke-binära inom kulturen. Det är en del av vårt uppdrag att tillgängliggöra möjligheten att såväl utöva som att ta del av kultur och vi vill med denna galan visa att vi ser alla de fantastiska musiker som så länge osynliggjorts, säger Elina Widnersson, från Studiefrämjandet i Stockholms län.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV