Reportage

6 931 brev till stöd för unga i transvården

Vid godsmottagningen på Karolinska sjukhuset i Solna.

På två och ett halvt dygn skrev 6 931 personer under nätverket Translobbyns namninsamling mot beslutet att stoppa nya hormonbehandlingar vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Fempers nyheter var med när samtliga underskrifter överlämnades på fredagen – i brevform.

– Det är fem flyttlådor de har packat!

I receptionen på Astrid Lindgrens barnsjukhus blir frågan hur överlämningen av breven ska gå till. Efter ett par telefonsamtal och överväganden hänvisas volontärerna från Translobbyn vidare till godsmottagningen, så att de nära 7 000 breven kan gå via internposten. De är adresserade till sjukhuschefen Svante Norgren.

I brevet ifrågasätts argumenten för att helt stoppa hormonell behandling för patienter med könsdysfori som är under 18 år med, bland annat med hänvisning till Socialstyrelsens riktlinjer och rätten till jämlik vård:

”Vi vet att det nu stormar kring transpersoner och hur transpersoners vård ska se ut. Att fatta ett övergripande beslut som medför så pass stora konsekvenser för en hel grupp istället för att ta hänsyn till den enskilda ungdomens behov och rätt till vård, är något som vi anser oansvarigt och oroande. Beslut om vårdplan för patienter bör i slutändan ligga mellan patienten själv och dess vårdande läkare”, står det i brevet som nära 7000 personer ställt sig bakom.

330 patienter är för närvarande inskrivna hos Kid-teamet vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Den 1 maj trädde beslutet om att stoppa hormonbehandlingar i kraft. Sedan dess har flera unga transpersoner hört av sig till Translobbyn med sin oro och medlemmar i nätverket började prata om att manifestera sitt stöd för de som drabbas.

Någon traditionell demonstration var inte aktuell av hänsyn till pandemisituationen, berättar Paloma Halén Román, en av medlemmarna på plats vid Karolinska:

– Vi ville hitta ett sätt som kändes som en markering mot ett beslut och visa vår solidaritet med de som drabbas på ett smittsäkert sätt.

För att göra protesten mer konkret än en lista med namn, bestämde sig medlemmarna i nätverket för att skriva ut och posta varje underskrivet brev. Men bara portot hade kostat 80 000 kronor, så det blev ett gäng volontärer som kuverterade och ombesörjde leveransen.

– Jag måste säga att jag är förvånad över hur många som skrev under på så kort tid. Jag och vi blir stärkta av att det finns fler därute som håller med oss i den här frågan, säger Paloma Halén Román.

Vad hoppas du att reaktionen blir från Svante Norgrens sida?
– Det är viktigt att han och andra beslutsfattare, det är inte bara han bakom, förstår att det finns många härute som tycker att det är ett dåligt beslut. Och det är inte bara transpersoner, utan även närstående till transpersoner och andra som inte är kopplade till transfrågan – det finns en stor opinion även där.

Sjukhusledningen har talat om att behandling ska kunna ges inom ramen för kliniska studier. Hur ser du på det?
– Vi är inte emot på något sätt att man gör mer forskning, det är jättebra, men att villkora tillgången till vård bakom deltagande i forskning, det tycker vi är tveksamt rent moraliskt. Vi undrar vad det blir för slags studieresultat då.

Så vad hoppas ni uppnå med manifestationen?

– Självklart vill vi att Astrid Lindgrens barnsjukhus, eller Karolinska, ska tänka om i den här frågan. Vi tycker att man har fattat ett beslut på tveksamma grunder. Vi är såklart jätteintresserade av att man ska förbättra transvården, men att ta bort vård är inte rätt väg framåt, utan man ska fortsätta tillhandahålla vård som vi vet kan vara effektiv. Även om vi inte vet allt om alla biverkningar så vet vi att den lindrar psykiskt lidande.

– Vi vet att det är ett beslut som kommer att skada många unga. Utöver det vill vi såklart visa vårt stöd till de som drabbas. Vi vill markera mot det här och visa att vi inte tycker det är okej.

Volontärerna från Translobbyn
Volontärerna från Translobbyn. FOTO: Jenny Rönngen

På måndagen anlände breven till Svante Norgren. Det bekräftar sjukhuschefen i en mejlintervju.