Evenemang

Livesamtal – Vad händer med Västsahara idag?

27 maj, online. Lunchsamtal om Marockos ockupation av Västsahara, som strider mot folkrätten slogs fast redan 1975 i den internationella domstolen i Haag. År 2012 tog Sveriges riksdag beslut om att Västsahara snarast ska erkännas som en fri och självständig stat. Trots det har de olika regeringspartierna gått emot riksdagsbeslutet och sina respektive kongresser genom att inte erkänna Västsahara.

Caroline Nord arbetar som kommunikationsansvarig på den ideella organisationen Emmaus Stockholm. Hon har besökt de västsahariska flyktinglägren flertalet gånger, samt försökt ta sig in i ockuperade Västsahara men stoppats. Emmaus Stockholm har arbetat för att stödja det västsahariska folkets rätt till självständighet sedan 70-talet.

Jan Strömdahl är arkitekt, skeppare och aktivist. Han har varit engagerad för Västsahara sedan en period i Riksdagen 88–91. Jan är ordförande i Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen. Aktiv också för Kuba och Gaza.

Jaime Gomez är utrikespolitisk talesperson för Feministiskt initiativ och har bland annat varit väldigt drivande i att Sveriges regering ska erkänna Västsahara som ett typiskt exempel på konsekvenserna av kolonialismen.

I ett samtal lett av Feministiskt initiativs partiledare Farida Al-Abani pratar de om vad som händer i Västsahara idag och vad Sverige kan göra för att hjälpa till med en lösning.

Samtalet ingår i en samtalsserie som ordnas av Feministiskt initiativ under våren 2021. Samtalen utgår ifrån våra talespersoner som väljer tema och bjuder in gäster för ett samtal.
~ Alla samtal livesänds på vår Facebooksida, torsdagar

Torsdag 27 maj klockan 12:15-13:00 

Feministiskt initiativ strävar efter att innehållet ska vara inkluderande och tillgängligt, och har därför som ambition att i efterhand texta alla samtal inför publicering på Youtube.