Prenumerera

Logga in

Nyheter

Tandlöst förslag till EU-lag mot skatteflykt

EU-parlamentets förhandlare och EU:s medlemsländer har enats om ett lagförslag mot skatteflykt. Ett urvattnat och oacceptabelt förslag enligt Malin Björk (V) och Alice Bah Kuhnke (MP) beklagar att finansministrarna, däribland Magdalena Andersson (S) bromsat skarpare skrivningar. 

Enligt EU-parlamentariker Malin Björk och Vänsterpartiets skattepolitiska talesperson Tony Haddou har lagförslaget om skatteflykt blivit urvattnat i förhandlingarna mellan EU-parlamentet och ministerrådet. Kritiken gäller framför allt att redovisningskravet bara gälla de allra största företagen, som har en omsättning på minst 750 miljoner euro, och endast deras aktiviteter i Europa, inte globalt. 

– Det här förhandlingsresultatet kan vi inte ställa oss bakom. Det är långt ifrån EU-parlamentets position, och innebär de facto att storföretagen kommer kunna fortsätta skattefifflet. Öppenhet och transparens från storföretagen är en förutsättning för att bekämpa den enorma skatteflykten, och det är oacceptabelt att den grundläggande rapporteringsskyldigheten nu vattnas ur på det här sättet, säger Malin Björk.

– Det är förslaget är faktiskt tandlöst, säger Haddou. 

Vänsterpartiet hade velat se fler företag omfattas, genom att dra gränsen vid en omsättning på minst 40 miljoner Euro, och att lagen ska gälla globalt. 
– Dessutom måste fler länder klassas som skatteparadis – idag ingår inte ett enda av världens tio största skatteparadis på EU:s lista, och inte eller något europeiskt land, säger Tony Haddou, om menar att Sverige hela tiden blockerat förslaget i förhandlingarna med övriga EU-länder:

– Att den svenska S- och MP-regeringen varit en bromskloss i den globala kampen mot skatteflykt är skamligt. Varje år försvinner 600 miljarder dollar i uteblivna skatteinkomster och det är vanliga människor och världens allra fattigaste som förlorar mest på det.

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, anser att överenskommelsen trots allt är viktig:

– Skatteflykt är helt oacceptabelt! Våra system ska bygga på att alla, både företag och medborgare, bidrar till den gemensamma välfärden. Att EU äntligen enats kring denna lagstiftning mot skatteflykt är ett viktigt första steg mot rättvisa i de europeiska skattesystemen. 

För att träda i kraft måste förslaget godkännas av två ansvariga utskott i EU-parlamentet, sedan hela parlamentet och därefter medlemsländerna.

– Det här är en fråga som Miljöpartiet och våra gröna kollegor i EU-parlamentet drivit länge. Vi miljöpartister hade gärna sett att denna lagstiftning blev skarpare och omfattade ännu fler aktörer. Det är beklagligt att medlemsländerna, och Magdalena Andersson för Sveriges räkning, höll emot mer ambitiösa åtgärder i detta stadium. Vi gröna kommer fortsätta kämpa mot skatteflykt, både vad gäller företag och digitala aktörer. Alla som är verksamma i Europa måste dra sitt strå till stacken, för att vi ska kunna garantera ett rättvist och hållbart samhälle, säger Alice Bah Kuhnke. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV