Nyheter

Ny bok ska bana väg för samtyckeskultur

Ida Östensson, ordförande i Make equal.

– Vi vet att barn inte gör som vuxna säger, utan barn gör som vuxna gör. Därför är vår huvudsakliga målgrupp vuxna som finns i små barns närhet, säger Ida Östensson om jämlikhetsstiftelsen Make equals nya initiativ.

Tre år efter att samtyckeslagen trädde i kraft har antalet fällande domar i våldtäktsmål ökat med 75 procent. Men den normerande effekten var förespråkarnas främsta argument för lagen, vars budskap sammanfattas med att allt annat än ett ja är ett nej, konstaterar Make equal i ett pressmeddelande.

I förskolan har barn fått lära sig om kroppslig integritet genom Rädda barnens Lilla boken om Stopp! Min kropp! Nya samtyckesboken Okej med dig har Make equal tagit fram i samarbete författaren Åsa Karsin och Rädda barnen. Med stöd av Jämställdhetsmyndigheten skickas den nu ut till 1 000 förskolor och bibliotek runtom i landet.

Samtycke handlar enligt Make equal om att samspela med varandra på ett fungerande och respektfullt sätt i sammanhang bortom sexuella relationer –i vardagens lekar, vid beröring och interaktioner av många slag.

– Vi vet att barn inte gör som vuxna säger, utan barn gör som vuxna gör. Därför är vår huvudsakliga målgrupp vuxna som finns i små barns närhet. Vi behöver vara positiva förebilder och själva respektera gränser mellan oss och i relation till barnen, säger Ida Östensson, ordförande för Make equal, i ett pressmeddelande.

Bättre för alla

För att kvalitetssäkra och göra materialet användbart har, förutom Rädda barnen, även förskolor, enskilda pedagoger, experter på samtycke, forskare och barnpsykologer konsulterats i projektarbetet, berättar Östensson:

– Boken är rykande färsk men intresset är stort och av dem som fått en förhandstitt har mottagandet hittills varit mycket positivt.

För att kvalitetssäkra och göra materialet användbart har, förutom Rädda barnen, även förskolor, enskilda pedagoger, experter på samtycke, forskare och barnpsykologer konsulterats i projektarbetet, berättar Östensson:

– Boken är rykande färsk men intresset är stort och av dem som fått en förhandstitt har mottagandet hittills varit mycket positivt.

Hanna Thermaenius, specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi på Rädda Barnens Centrum för stöd och behandling, framhåller i ett inslag i Nyhetsmorgon på TV4 att böckerna om samtycke och integritet med fördel kan användas tillsammans.

Och att träna på att kolla vad andra vill kan avdramatisera ett nej, menar hon.

– Det stämmer att vi har fokuserat mycket på Stopp! Min kropp!, att man ska kunna känna efter vad som känns okej, men om vi lär barn tidigt att fråga blir det inte lika tufft när man stoppar och säger nej. Det blir inte samma känsla av att bli avvisad om du själv har tagit initiativ till att kolla av ”kan vi göra såhär”. Jag tror att barn och vuxna kommer att märka med tiden att det blir mycket bättre för alla.

Inte bara ja eller nej

Enligt Thermaenius är det viktigt också att utforska gråzonerna, bortanför ett tydligt ja eller nej.

– Vi har pratat mycket om att barn visar vad de tycker och känner. Så är det inte alltid. Man kan faktiskt känna en känsla inuti, ”jag vill inte riktigt det här”, men se lite glad utanpå. Det här behöver vi träna barn i också. De här känslorna finns där, och vi behöver stämma av. Om man säger njä, då betyder det oftast något. Då kanske man behöver fixa till leken eller situationen så att den blir trygg för barnet.

Förra våren fattade regeringen beslut om att samtycke ska ingå i läroplanen, som en del av sexualundervisningen. Ida Östensson lyfter i TV4-inslaget vikten av att börja tidigare än så.

– Om vi ska ha en samtyckeskultur, kan vi inte lära oss det när vi blir tonåringar och ska ha sex. Har vi aldrig förstått och kollat av och tagit ett nej, eller lärt att avdramatisera den här frågan – ”det är så osexigt att fråga” – det där måste vi få bort. Det är en del av vardagen att kolla av andra människor. Det värsta är om man inte har frågat och sedan får höra att det inte var okej.

Och samtycke är mer än ja, nej och vet ej. Det kan också handla om ansiktsuttryck att läsa av kroppsspråk betonar Östensson.

– Vad kan ’vet ej’ vara, att man bara är tyst, rycker på axlarna, eller kollar bort. Vi har olika övningar för att förstå, inte bara andras, utan också sina egna känslor. Att landa och grunda sig i dem. Hur känns det när jag inte vet, hur känns det när jag vill, hur känns det när jag inte vill. Hur visar jag det.

Samtliga exemplar av boken är uppbokade. På projektets hemsida finns möjlighet att ställa sig på kö eller ladda ner boken. Till boken hör även en ramsa, låt och handledning för pedagoger.

Nyheter

Anna-Maria Sörberg årets Jörn Svensson-pristagare

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelades årets Jörn Svenssons-pris på Vänsterdagarna.

Författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg tilldelas årets Jörn Svensson-pris. Priset delades ut på Vänsterdagarna som ägde rum i Göteborg i helgen.

Jörn Svensson-priset är instiftat av Vänsterpartiet och delas årligen ut till enskilda personer eller organisationer som arbetat för hbtq-personers rättigheter i Jörn Svenssons anda. Årets pris tilldelades författaren och journalisten Anna-Maria Sörberg.

Prisutdelningen skedde på Vänsterdagarna i Göteborg där Nooshi Dadgostar delade ut priset.

– Jörn Svensson var en viktig, frihetlig röst under en tid då få eller inga politiker var beredda att stå bakom de här frågorna. Än mindre erkänna den diskriminering och utsatthet som omgav dem. Vi är i en delvis ny och auktoritär tid och HBTQI-rörelsen måste ta nya tag för att göra motstånd, sade Anna-Maria Sörberg i samband med prisutdelningen.

Anna-Maria Sörberg är frilansjournalist och författare. Har skrivit om homonationalism, könskrig, hiv, queera relationer och åldrande. Mellan 1989 och 1999 arbetade hon som frilansreporter och producent för Sveriges Radio och som frilanskorrespondent i New York.

Bland hennes böcker märks Det Sjuka om konsekvenserna av en repressiv svensk hivpolitik, antologin Över regnbågen – röster ur en rörelse som hon var huvudredaktör för och Homonationalism om nya nationalistiska och konservativa vindar i gayvänliga” tider.

Anna-Maria Sörberg grundade Sveriges första queertidskrift ZON med bland andra Elina Grandin och Roger Wilson. Sörberg var också under tre år tidningen Kom Ut:s chefredaktör.”

Ur partistyrelsens motivering:
” Årets pristagare har varit aktiv i flera decennier som journalist och författare, och är känd både i och utanför HBTQI-sammanhang. Hon tar avstamp i HBTQI-perspektiven, men analyserar djupa strömningar och politiska uttryck i våra samhällen som har relevans och bäring långt utanför queer-samhället.

Hon är en del av HBTQI- rörelsen, men samtidigt en av dess mest allvarsamma kritiker. Hon ställer de svåra frågorna och kräver av HBTQI-rörelsen att den aldrig blir medgörlig, inställsam, eller en del av förtryckande maktstrukturer. Genom sin analys av en framväxande homonationalism har hon gått före och på ett avgörande sätt gett oss verktygen att göra motstånd. 

För allt sitt kritiska och reflekterande arbete tilldelas Anna-Maria Sörberg 2023 års Jörn Svensson pris.”

Nyheter

Skjutning mot studenter i USA ”en hatisk handling”

Skjutningen i Burlington i Vermont mot tre palestinsk-amerikanska studenter kan vara ett hatbrott – såväl islamofobi som antisemitism har ökat i USA sedan det senaste kriget mellan Israel och Hamas bröt ut De tre studenterna vårdas ännu på sjukhus.

Tre palestinsk-amerikanska studenter sköts och skadades i helgen i en oprovocerad attack i delstaten Vermont. Enligt delstatsåklagaren Sarah George finns det ännu inte tillräckligt bevis för att avgöra om det var ett hatbrott, men hon sade på måndagen att det inte råder något tvivel om att det rör sig om ”en hatisk handling”.

De tre palestinsk-amerikanska studenterna, Tahseen Ali Ahmad, Kinnan Abdalhamid och Hisham Awartani, var ute på en promenad och talade ömsom engelska, ömsom arabiska med varandra, två av dem bar keffiyeh, en palestinasjal. Mannen som anklagas för attacken, Jason Eaton ska ha klivit ner från sin veranda och skjutit de tre studenterna som fortfarande vårdas på sjukhus. Awartini sköts i ryggraden, Ali Ahmad träffades i bröstet och Abdalhamid sköts i en vaden.

På måndagen hölls en ljusmanifestation vid Brown University där Hisham Awartani studerar. Under manifestationen lästes ett uttalande från Awartani upp av en lärare där han tackade för det stora stöd han har fått sedan helgens skjutning. Han menade också att skjutningen är en del av ett större sammanhang:

– Detta hemska brott skedde inte i ett vakuum. Hur mycket jag än uppskattar kärleken från var och en av er som är här i dag är jag bara ett offer i en mycket större konflikt. Hade jag blivit skjuten på Västbanken där jag växte upp hade räddningstjänsten som räddade mitt liv här sannolikt blivit förhindrad av den israeliska armén. Soldaten som hade skjutit mig hade fått gå hem och hade aldrig dömts.

– Alla sådana här försök är fruktansvärda oavsett om det händer här eller i Palestina, säger han i uttalandet, rapporterar NBC News.

”Mycket religiös person”

Jason Eaton åtalades för mordförsök på måndagen. Han nekar till brottet. Han beskriver sig själv som en ”radikal medborgare” på X, tidigare Twitter, på ett konto som nu har låsts, rapporterar Vice. I en arkiverad version av hans konto beskriver han sig som libertarian, men också som pappa och bonde på deltid. Enligt Vice ska han ha raderat flera poster sedan april 2022. Några poster ger uttryck för vaccinmotstånd. Enligt hans mamma Mary Reed sågs de kort innan skjutningen och han ska då inte ha talat om kriget mellan Israel och Hamas. Hon beskriver sin som en ”mycket religiös person”, som har haft problem med sin mentala hälsa tidigare.

Kriget mellan Israel och Hamas har tidigare lett flera våldsdåd i USA, och såväl islamofobi som antisemitism har ökat kraftigt sedan den 7 oktober. Den muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) har uppmanat polis att granska huruvida Eatons dåd är ett hatbrott:
– Vi vill uppmana polis att lämna in åtal om hatbrott på delstatlig och federal nivå om bevisen bekräftar att antipalestinsk rasism motiverade denna attack, säger CAIR:s chef Nihad Awad i ett pressmeddelande.

CAIR uppmanar också politiker att ta avstånd från och fördöma ökningen av antimuslimsk och antipalestinsk rasism ”som har lett till hatbrott, diskriminering, och censur som riktas mot alla” ”som vågar stå upp för palestiniers mänskliga rättigheter”.

I mitten av oktober dödades en sexårig palestinsk-amerikansk pojke med 26 knivhugg, och hans mamma skadades allvarligt i en attac. Polis har fastslagit att de attackerades ”på grund av att de är muslimer” och kriget mellan Hamas och Israel. Den misstänkte Joseph Czuba har åtalats för mord, mordförsök och hatbrott.  

Nyheter

Tonåringar åtalade för mord på transflicka – ville döda fler

Transflickan Brianna Ghey till höger mördades den 11 februari i år.

De två tonåringar som står inför rätta för att ha dödat den sextonåriga transflickan Brianna Ghey i Storbritannien i februari i år hade planerat mordet, och hade också planer på att döda fler. Bevis som har tagits upp under den pågående rättegången visar att de åtalade hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”.

De två åtalade var femton år vid mordet på Brianna Ghey men har nu fyllt sexton. Båda nekar till mord och skyller på varandra i rättegången i Manchester i Storbritannien. Tonåringarna, vars identitet hålls hemlig på grund av deras ålder, kallas flicka X och pojke Y i rätten. Flickan är från Warrington och pojken från Leigh.

Genom meddelanden som har kunnat återskapas från flickans mobil framgår de att de båda hade en ”upptagenhet” av ”våld, tortyr och död”, att de diskuterade olika sätt att döda, och om hur de skulle gå till väga.
– Meddelandena visar hur de tillsammans planerade att döda Brianna, just på det sätt som hon faktiskt dödades, säger åklagare Deanna Heer, rapporterar BBC.

”Älskar att titta på tortyrfilmer”

De hade också planer på att mörda fler personer, samt att flickan hade planer på att ta ”troféer” från ett av de tilltänkta offren – ”ett par tänder och ett öga” – och att hon tänkte döda offret, pojke M, med en vass kniv som ”den Sweeney Todd” använder. Hon skriver också till pojke Y att hon ”älskar att titta på tortyrfilmer” på dark web.

I december förra året nämnde flickan X att hon var ”besatt” av en person som hette Brianna, och när hon skickade bilder av Brianna till pojke Y ifrågasatte han hennes könstillhörighet och sade kränkande saker om henne. Den 26 januari hade de en lista på sammanlagt fem personer, inklusive Brianna Ghey, som de planerade att döda. En av dessa var pojke E. I ett meddelande skrev flickan X till pojke Y att om de inte kunde komma åt pojke E nästa dag ”kan vi döda Brianna”. Pojken Y svarade att han ville se om hon skulle ”skrika som en man eller en flicka”.

Höggs 28 gånger

Brianna Ghey höggs med sammanlagt 28 knivhugg i parken Culceth Linear Park i Culceth i Warrington den 11 februari. Hon hittades med ansiktet ner i marken av två hundägare tidig eftermiddag. Enligt åklagare Deanna Heer är det bekräftat att Brianna Ghey dödades med en kniv som pojke Y ägde och som han hade sagt var ”tillräckligt vass” för att döda henne.

Båda de åtalade tonåringarna nekar till att ha deltagit i mordet på Brianna Ghey. Åklagaren anser att det inte spelar någon roll vem som utdelade det dödliga hugget, och menar att båda är lika skyldiga.

– De agerade ihop, planerade och utförde sin plan att döda Brianna Ghey, säger åklagare Deanna Heer.