Krönika

En kvinna som polisanmäler ska inte behöva fly

Annika Hirvonen.

”Jag tror att vi länge har balanserat mäns och kvinnors frihet fel. Jag tycker att vi måste ge våldsutsatta mer frihet och våldsamma mindre”, skriver Annika Hirvonen (MP). 

Hur får man en fyraåring att inte berätta för sin pappa? Om förskolan, kompisarna och om var man bor. Om var mamma lever gömd, var hon handlar mat och var syskonen spelar fotboll.

Jag tänker på min egen dotter som snart blir fyra. Hon som är sprudlande glad och pratar i all oändlighet. Hon som inte lärt sig hålla minsta hemlighet och kryper fram så snart jag räknat färdigt i kurragömma.

Barn borde bara få vara just så sprudlande glada. Ändå sitter det flera kvinnor framför mig på skärmen och berättar om sin verklighet med barn som tvingas leva i rädsla. För att pappa är farlig. För att pappa vill skada och till och med döda mamma. Barn som hon måste tvinga till umgänge med en våldsam pappa. Annars flyttar tingsrätten kanske vårdnaden till pappan. Barn som hon ska skydda från våld. Annars kanske socialtjänsten tvångsomhändertar barnen.

Jag tycker att vi måste ge våldsutsatta mer frihet och våldsamma mindre.

Gömda kvinnor berättar om hur polisen inte hann prata så länge, för nu var det bråttom. Mannen som slagit hade släppts ur häktet eftersom det saknades skäl att hålla honom häktad. “Lås dörren, packa det viktigaste. Ring oss om han hinner hem innan socialen hämtar dig och och barnen.” Han skulle vara på fri fot under brottsutredningen. Hon och barnen skulle fly.

I rättsstaten ska ingen frihetsberövas godtyckligt av staten. I rättsstaten ska ingen få begränsa en annan människas frihet. Jag tror att vi länge har balanserat mäns och kvinnors frihet fel. Jag tycker att vi måste ge våldsutsatta mer frihet och våldsamma mindre.

Hjärtat tog ett glädjeskutt häromdagen när 155 personer frihetsberövats i en insats mot gängvåldet. Samtidigt inser jag att det betyder att alla dessa ärenden kommer att prioriteras högst – eftersom de sitter häktade. För den kvinna som väntar på rättegång om våldet som hon utsatts för av sitt ex är risken stor att 155 fall just gick före i kön.

Det måste bli obligatorisk häktning även för grov kvinnofridskränkning.

Det är många åtgärder på gång mot mäns våld mot kvinnor.

En kvinna ska aldrig tvingas fly som straff för en polisanmälan. För vi vet att det i samma ögonblick som hon anmäler blir farligare för henne. Och det är vi – samhället – som ska kliva in och skydda hennes frihet att lämna och hennes rätt till frihet från våld.

Det har blivit brottsligt att låta barn bevittna våld. Barns röster ska väga tyngre. Vi ska utreda vårdnadsfrågorna och sätta ner foten mot att barn ska tvingas leva med den som har begått brott mot barnet eller barnets familj. Vi ska skärpa straffen och stärka arbetet för att förebygga våld. Det är många åtgärder på gång mot mäns våld mot kvinnor.

Det finns mycket att göra och jag menar att det i grunden beror på att samhället länge har värderat olika rättigheter och friheter skevt. Det är dags att prioritera upp barns och kvinnors rättigheter och frihet.

Annika Hirvonen är gruppledare i riksdagen och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet, samt återkommande inrikespolitisk krönikör i Fempers nyheter.