Prenumerera

Logga in

Nyheter

EU uppmanas agera mot Ungerns hbtqi-fientliga lagar

Deidre Palacios, orddfrörande för RFSL.

På tisdag antog det ungerska parlamentet en lag som förbjuder information som kan anses främja homosexualitet riktad till personer under 18 år. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker oro, men har ännu inte vidtagit några åtgärder.

Bland de som vill se såväl EU som dess medlemsländer vidta åtgärder mot Ungern finns Malin Björk, EU-parlamentariker och Vänsterpartiets hbtqi-politiska talesperson. Hon avfärdar den ungerska regeringens motivering, att syftet med lagen skulle vara att stoppa pedofili när det i själva verket handlar om att diskriminera hbtqi-personer.

– Det här är ännu ett angrepp på våra grundläggande rättigheter och nu måste i se tuffa tag mot Ungern. Det måste vara slutdaltat med Orbán och hans gelikar nu. Att den här lagen nu klubbas igenom kommer bara som ett brev på posten i länder där högerkonservativa och nationalistiska krafter får härja fritt, säger hon.

RFSL ser med stor oro på utvecklingen. Flera homofobiska lagar har antagits på kort tid, trots att Ungern genom EU:s hbtqi-jämställdhetsstrategi åtagit sig att skydda grundläggande rättigheter samt säkerställa likabehandling och jämlikhet för alla, samt aktivt bekämpa diskriminering av hbtqi-personer. 

– Om EU menar allvar med ambitionen att ligga i framkant för att säkerställa att hbtqi-personers rättigheter skyddas krävs nu både beslutsamhet och enighet. Vi uppmanar samtliga EU-länder att kräva att Ungern häver eller ändrar på sina homofobiska och transfobiska lagar samt respekterar hbtqi-personers rättigheter. Sverige bör ta en ledande roll i detta arbete, säger Deidre Palacios, förbundsordförande för RFSL.

Den nya lagen förbjuder hbtqi-personer från att förekomma i skolmaterial, reklam eller tv-program som riktar sig till barn under 18 år. Det blir förbjudet att dela information som regeringen anser främja homosexualitet eller könsbekräftande vård till personer under 18 år. Lagen innebär också att det inrättas ett register över vilka aktörer som kan tillåtas genomföra sexualupplysning i skolor. RFSL ser det som uppenbart att hbtqi-organisationer hör till de som inte kommer att accepteras.

– Den här lagen kan få förödande konsekvenser för landets unga. Det är en uppenbar kränkning av deras rätt till information och utbildning samtidigt som det är ett hot mot hbtqi-personers yttrandefrihet, säger Deidre Palacios.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen skriver på Twitter att hon är väldigt oroad över den nya lagen i Ungern:

”Vi håller på att bedöma om den bryter mot relevant EU-lagstiftning. Jag tror på ett Europa som omfamnar mångfald, inte ett som gömmer den från våra barn. Ingen borde diskrimineras på grund av sexuell läggning.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV