För andra säsongen gör Streetgäris, i samarbete med ABF, en egen version av sommarprat i radio, som en utmaning av det urval som brukar prägla Sommar i P1. Första programmet har premiär måndag den 28 juni, och varje avsnitt följs av ett eftersnack med handplockade samtalspartners.
– Att bli lyssnad på betyder makt, makt betyder inflytande och möjlighet att påverka samhället. Vi vill därför utmana den återkommande maktkoncentrerade uppställningen i Sveriges radios sommarprat, säger Mona Nechma, styrelseledamot Streetgäris i ett pressmeddelande.
De åtta talarna i årets säsong kommer med berättelser om exempelvis adoption, aktivism och samers rättigheter, och kommer från olika delar av Sverige, från Jåhkåmåhkke till Falkenberg.
– För StreetGäris är det viktigt att fler icke normativa röster får utrymme i debatten. Det är så vi skapar ett samhälle för alla, säger Maliha Khan, vice ordförande StreetGäris.
Under två veckor i sommar kommer talarna att dela sina berättelser, som följs av ett eftersnack med olika samtalspartners. Serien Talet lanseras med ett försnack tisdagen den 22 juni 2021 som sänds live på Facebook där tittarna får möta talarna och deras samtalspartners.
Medverkande talare
28 juni: Lina Mohageb, läkarstudent från Stockholm, talar om antirasism och har ett eftersnack med Aysha Jones, grundare av Black lives matter Sverige.
30 juni: Malin Svensson, adopterad från Sri Lanka och boende i Göteborg, talar om adoption och har ett eftersnack med Streetgäris ordförande Manel Rodrick.
2 juli: Milia Rahman Olsson, bibliotekarie från Östersund, talar om normbrytande yrkesroller och har ett eftersnack med bibliotekarien Tal Lewinsky från Mångkulturellt centrum.
4 juli: Guled Abdullahi, pedagogisk utvecklare och boende i Göteborg, talar om föräldraskap och har ett eftersnack med författaren Alexandra Pascalidou.
5 juli: Nora Khalil, lärare från Stockholm, talar om författarskap och har ett eftersnack med komikern Melody Farshin.
7 juli: Rahma Omar, poet, kulturarbetare och exilmalmöit bosatt i Stockholm, talar om separatism och aktivism och har ett eftersnack med LSU:s projektledare Seinab Hilowle.
9 juli: Juhán Niila Stålka, butiksansvarig, jojkare och aktivist från Jokkmokk, talar om samernas rättighetskamp och har ett eftersnack med EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke.
11 juli: Fadumo Osman, mamma och narkossjuksköterska från Falkenberg, talar om arv och identitet och har ett eftersnack med poeten Mariama Jobe.
Talarna presenteras närmare på Streetgäris hemsida.