Vårens granskningar i DN har ökat trycket på att Sverige ska gå till botten med omfattande oegentligheter inom adoptionsindustrin. Nu lovar Lena Hallengren (S) att tillsätta en större utredning.
I februari, när de första granskande reportagen publicerats i Dagens nyheter (DN), öppnade socialminister Lena Hallengren för en översyn av adoptionsförmedlingen under 1960-1990-talen. Men under våren har fler länder och fler skandaler uppmärksammats.
DN:s granskningar ger belägg för att myndigheter haft kännedom om oegentligheter, utan att agera. De har också skapat utrymme för adoptionskritiska röster och organisationer i debatten.
Det är inte första gången handel med barn avslöjats inom adoptionsindustrin. 2018 avslöjade SVT-journalister i samarbete med chilenska journalister att barn tagits utan mödrarnas medgivande. En omfattande förundersökning pågår sedan dess i Chile och i nya Uppdrag granskning-serien De stulna barnen efterlyser chilenska myndigheter att svenska myndigheter och adoptionsförmedlingar ska medverka i den.
Adoptionscentrums bristande stöd till adopterade har även uppmärksammats i den prisbelönta dokumentärserien Manufactured orphans.
I en intervju med DN, säger nu Hallengren att frågan har växt och att hon kommer att tillsätta en utredning som granskar fler länder än Chile och Kina, och att utredningen inte kommer att ha någon tidsgräns.
Det är också kravet i en motion från Vänsterpartiet som antogs den 15 juni av samtliga partier i riksdagen utom S och MP, som istället hänvisade till pågående arbete inom regeringskansliet.