På torsdagen trädde den turkiska regeringens beslut att överge Istanbulkonventionen i kraft under omfattande protester. Över hela Europa hölls demonstrationer i solidaritet med kvinnor i Turkiet, till stöd för Istanbulkonventionen och dess fullständiga implementering.
Medan Generation Equality, den största internationella kvinnokonferensen sedan Beijing 1995, med över 40 000 inskrivna deltagare pågick för fullt i Paris mobiliserade feminister i nya protester mot att Turkiet från och med den 1 juli inte längre står bakom Istanbulkonventionen.
Det var i Istanbul som Europarådets konvention för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor undertecknades för tio år sedan. I mars fattade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beslutet att lämna konventionen. På torsdagen trädde beslutet i kraft.
Feminister och hbtqi-rättsaktivister på gatorna för att protestera mot frånträdet. Detta efter att ha försökt förhindra det genom att överklaga presidentbeslutet, men den juridiska vägen fungerade inte, rapporterar Bianet.
Tusentals kvinnor medverkade i gatuprotesterna i Istanbul, och ropade slagord som ”vi ger inte upp Istanbulkonventionen”, ”det är inte över för oss” och ”Deniz Poyraz är odödlig”. Polisen försökte stoppa demonstranterna med tårgas och gummikulor, men de återupptogs senare.
I ett inlägg på Facebook skriver kvinno-, arbetar- och migrantnätverket Essential autonomous struggles transnational (EAST): ”Polisen attackerade oss. De attackerade oss istället för att attackera våldtäktsmännen som attackerar oss. Men vi har gått ut på gatorna och vi lämnar dem inte. Vi tar gatorna som tillhör oss, vi kommer aldrig att vara tysta. Vi är inte rädda och vi kommer inte att lyda!”
Från Sverige, Tyskland, Slovenien och Spanien till Marocko hölls protester på torsdagen, som utropats till transnationell kampdag för att stoppa den patriarkala attacken.
Non una di menos demonstrerade i Bologna och krävde bland annat att EU och dess medlemsstater tar ansvar för det intrafamiliära och strukturella våldet, såväl som det statliga våld som begås i unionens namn mot migrantkvinnor.
Amnesty international fördömer frånträdet och menar att Turkiet har vridit klockan tillbaka tio år för kvinnors rättigheter och därmed satt ett fruktansvärt exempel.
– Tillbakadragandet sänder ett hänsynslöst och farligt budskap till förövare som misshandlar, lemlästar och dödar; att de kan fortsätta göra det utan att ställas till svars, säger Agnes Callamard, generalsekreterare för Amnesty internationall, i ett uttalande.